Leerpraktijken Bestuursrecht
In de leerpraktijk verbreedt en verdiept de advocaat-stagiair de kennis en de vaardigheden die hij heeft opgedaan in de hoofdpraktijk. Aan de hand van praktijkgerichte casus bereidt hij zich voor op de tweede integratieve dag.
De advocaat-stagiair met de hoofdpraktijk Bestuursrecht kiest een van de volgende leerpraktijken:
Leerpraktijk Migratierecht
Deze leerpraktijk richt zich op advocaat-stagiairs die werkzaam zijn in de migratierechtpraktijk.
Het reguliere migratierecht en het vluchtelingenrecht worden uitgediept. De advocaat-stagiair leert een migratierechtelijke casus te analyseren. Voor het geven van een gedegen advies aan de vreemdeling over zijn rechtspositie en de te volgen stappen zijn goede adviesvaardigheden belangrijk. Dat geldt ook voor communicatieve vaardigheden; niet alleen voor de communicatie met de cliënt, maar ook met de verschillende bestuursorganen en rechterlijke instanties. Daarnaast wordt uiteraard het procesrecht behandeld.
Leerpraktijk Omgevingsrecht
Deze leerpraktijk richt zich op advocaat-stagiairs die werkzaam zijn in de omgevingsrechtelijke praktijk.
De Omgevingswet staat centraal in deze leerpraktijk. Aan de orde komen onder meer participatie, het omgevingsplan en de omgevingsvergunning. Naast de materiële aspecten van het omgevingsrecht, komt ook het overgangsrecht en rechtsbescherming aan bod. De advocaat-stagiair oefent met de politiek-bestuurlijke dynamiek die speelt in omgevingsrechtelijke zaken en het opstellen van overtuigende adviezen en het voeren van procedures.
Vaardigheden
Het decentrale vaardighedenonderwijs in het tweede jaar van de BA vormt een integraal onderdeel van het onderwijs in de leerpraktijk. Aan de orde komen:
Communicatie en onderhandelen
Alle aspecten van de vertrouwde adviseur worden diepgaander geoefend aan de hand van praktijkgerichte casus. Gesprekstechnieken en non-verbale communicatie vormen de rode draad. Door het herkennen en duiden van non-verbale communicatie kan de advocaat-stagiair checken of de boodschap ook ontvangen wordt. De advocaat-stagiair krijgt feedback op de indruk die hij wekt, en reflecteert daarop.
Ook verdiept de advocaat-stagiair zijn onderhandelingsvaardigheden. Hoe kom je tot de juiste oplossingsgerichte strategie? Aan de hand van praktijkgerichte casus leert de advocaat-stagiair welke onderhandelstijl het meest authentiek voor hem is en oefent hij met onderhandelen in lastige situaties. Het omgaan met cultuurverschillen krijgt specifiek aandacht.
Opstellen contracten
Het opstellen van contracten is een vast onderdeel van de werkzaamheden van elke advocaat. De advocaat-stagiair leert een contract dusdanig in te richten dat het effectief kan worden toegepast in de praktijk. Belangrijk is bijvoorbeeld om de verschillende belangen te onderscheiden en het doel van het contract helder te bepalen. Ook speelt taal een grote rol, en vanzelfsprekend moet het juridisch kader juist zijn.