De sleutel tot geluk

Het afronden van de Beroepsopleiding Advocaten is een mijlpaal die gevierd mag worden. Met de advocaat-stagiairs van cohort 12 werd bij dat feestelijke moment stilgestaan tijdens een online bijeenkomst.

Susan Kaak van de Nederlandse orde van advocaten feliciteerde de advocaat-stagiairs en sprak hen kort toe. De advocaat-stagiairs hebben een mooie prestatie neergezet met het doorlopen van de Beroepsopleiding Advocaten. Het certificaat dat ze hebben ontvangen zal volgens haar vast bijdragen aan hun geluk. Vervolgens was het woord aan ‘geluksgoeroe’ Clara den Boer. Zij deelde haar ervaringen vanuit haar praktijk als psycholoog en bedrijfskundige rond het thema ‘geluk’. Waaruit bestaat geluk, hoe kun je het beïnvloeden en waarom is geluk zo belangrijk?

Gelukkig op je werk

Als eerste het antwoord op de vraag waarom geluk zo belangrijk is. Clara den Boer vertelt dat bewezen is dat als je gelukkig bent op je werk, je productiever bent, beter kunt samenwerken, minder snel ziek wordt, meer omzet maakt en ouder wordt. ‘Goed omgaan met je mentale mindset is daarmee voor je brein wat gezond eten en bewegen is voor je lichaam.’

Hoe kun je geluk beïnvloeden? Daarvoor is het belangrijk om je te realiseren dat de basis voor alles dat wij als mensen doen draait om gezien, erkend en gewaardeerd worden. De wijze waarop een ander op jou reageert, is dus ook van belang voor jouw geluk. Als je het gevoel hebt dat je werk leuk, zinvol en authentiek is, en je weet dat een ander jouw bijdrage ziet, waardeert en erkent, dan krijg je daar automatisch energie voor terug. Deze factoren beïnvloeden en versterken elkaar.

Sleutel tot geluk

‘De sleutel tot geluk is bewust gedrag’, vertelt Den Boer. ‘Onderzocht is namelijk dat het bij het ervaren van geluk voor 50% om aanleg voor geluk gaat, 10% wordt door omstandigheden bepaald en 40% door bewust gedrag. Juist dat bewuste gedrag kun je goed trainen door je mindset. Je hebt geluk dus altijd bij de hand. Beantwoord voor jezelf daarvoor de volgende vragen: Waar ben je goed in? Waar droom je van? Waaraan heb je een hekel? Wie zijn belangrijk voor je? Waarvoor ben je dankbaar?’ Ook ondernemerschap is volgens Den Boer een factor voor geluk. ‘Durf buiten de lijntjes te kleuren, want dat is de plek where the magic happens. Durf te ondernemen en het misschien net wat anders dan andere mensen te doen.’

De kernwaarden voor jouzelf

Tot slot feliciteerde ook Elodie Carmiggelt van de Uitvoeringsorganisatie Beroepsopleiding Advocaten de advocaat-stagiairs en gaf hen nog enkele belangrijke tips mee. Zij vertaalde de kernwaarden die iedere advocaat in zijn werk toepast en die naar buiten zijn gericht, naar een versie die naar binnen, op jezelf, is gericht. Bij de kernwaarde integriteit doe je dat door ervoor te zorgen dat je jezelf altijd recht in de spiegel kunt aankijken. Voor de kernwaarde partijdigheid geeft ze de advocaat-stagiairs als tip mee om op te komen voor je eigen belang.  Ook is het belangrijk om je rug recht te houden, hoeveel druk er ook wordt uitgeoefend door je patroon of cliënt. Daarin zie je de kernwaarde onafhankelijkheid terug. Wat de kernwaarde deskundigheid betreft, geeft ze als tip mee om je te verdiepen in jezelf en aan zelfreflectie te doen. Over de kernwaarde vertrouwelijkheid geeft ze tot slot mee dat je je opleidingsgroep in vertrouwen kunt nemen en mensen om je heen als je met een lastige situatie zit. Bespreek het probleem in plaats van dat je ervan wakker ligt. Dat kan vaak zonder dat je expliciet de details van een zaak hoeft te noemen.

Na deze waardevolle tips hieven de advocaat-stagiairs gezamenlijk het glas om te proosten op het behaalde resultaat én een gelukkige toekomst.

Elodie Carmiggelt noemde enkele bijzondere facts and figures uit de BA-periode van cohort 12.

certificaatuitreiking ch 12v2 pdf

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen