Buiten de bubbel

Door Maura van de Velde. Zij schrijft over haar ervaringen als advocaat-stagiair. 

Sinds ik advocaat-stagiair ben, merk ik dat ik steeds meer in mijn eigen bubbel zit. Nader gespecifieerd als de (Amsterdamse) yuppenbubbel. Ik dans bij Heineken Afterwork, trakteer mezelf op decafeïne haverlatte’s van de Stach en dineer bij brasserie Lolita in de Pijp. De mensen met wie ik omga zitten in dezelfde bubbel en binnen de Beroepsopleiding Advocaten zie ik eveneens een homogene groep mensen. Sinds ik werk, spreek ik bijna niemand meer van buiten mijn bubbel. Mijn vrienden herkennen deze ontwikkeling en gaven aan dat ze simpelweg geen tijd meer hebben voor smalltalk met vreemden. Ze zijn al blij als ze hun eigen vrienden kunnen zien. Ook ik heb als advocaat-stagiair wel iets beters te doen: cliënten te woord staan, processtukken schrijven, billables maken, leren voor de Ethiek-toets…

Dat was heel anders toen ik nog student was en op dagelijkse basis nieuwe mensen ontmoette. Voor de ingang van mijn sociëteit in de Warmoesstraat kwam van alles voorbij: Britten die kwamen coffeeshop-hoppen, brides-to-be met aanhang, voetbalsupporters, daklozen die je een fiets wilden verkopen en vele portiers die al dat gespuis probeerden te weren uit hun club. Ook op andere plekken kreeg ik banden met vreemden, zoals bij de magnetron van de universiteitsbibliotheek. De 6 minuten waarbinnen een magnetronmaaltijd werd opgewarmd, bleek het perfecte tijdsframe voor een korte catch-up en wat geklaag over het naderende tentamen. Ik sprak met een Londense student over de verschillen tussen de Britse en de Nederlandse cultuur en hoe hij moest wennen aan ‘Dutch-directness’. Het leren kennen van nieuwe mensen verrijkte mijn mens- en wereldbeeld.

Als het ontmoeten van veel verschillende mensen je mens- en wereldbeeld verrijkt, dan doet deze ontwikkeling het tegenovergestelde: verarmen. Dat is bedroevend, want juist als advocaat is het goed om veel mensenkennis te hebben. Laatst hoorde ik in de podcast ‘Praten met advocaten’ van Dentons zelfs een advocaat het EQ boven het IQ verkiezen als belangrijkste eigenschap voor een advocaat. Het komt ook niet uit de lucht vallen dat in de Beroepsopleiding Advocaten zoveel aandacht wordt besteed aan communicatieve vaardigheden. Want hoewel het per rechtsgebied nogal zal verschillen wat voor types je tegenkomt, het zijn allemaal mensen met hun eigen karakter, achtergrond en emoties. Als advocaat moet je direct een inschatting maken van degene die je voor je hebt. Je moet een gesprek op gang krijgen en levelen met je cliënt. Tijdens onderhandelingen met een Britse partij kan je opgedane kennis over ‘Dutch-directness’ inzetten, zodat je niet onbeleefd overkomt.

Zou het niet goed zijn om onszelf iets vaker te stimuleren tot een wildvreemde ontmoeting? Ik heb zelf alvast het initiatief genomen en heb een gesprekje aangeknoopt met de man van Straatnieuws op Utrecht CS. Het was verrassend leuk en het kostte veel minder tijd dan gedacht. Doen jullie ook mee? Ik hoor graag alle verhalen. En als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor je carrière.

Maura van de Velde is advocaat-stagiair bij Nysingh advocaten en notarissen.

 

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen