De DilemmApp stelt uw ethisch afwegingskader op de proef

Met de Beroepsopleiding Advocaten legt iedere advocaat-stagiair een stevige basis voor ethisch besef. Maar hoe gaat u als advocaat om met morele vraagstukken in de dagelijkse praktijk? In de DilemmApp van de NOvA stelt u uw ethisch afwegingskader elke twee weken op de proef door antwoord te geven op één nieuw dilemma. Hierbij staan de kernwaarden deskundigheid, integriteit, partijdigheid, vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid van de advocaat centraal. Welke afweging maakt u?

Een van de laatste dilemma’s over ‘gedwongen vertrek’ luidde als volgt: ‘Ik ben advocaat in dienstbetrekking. De directie wil dat ik juridische werkzaamheden verricht bij een reorganisatie waarvan ik weet dat het daarmee gepaard gaande ontslag van mijn bevriende collega tot privéproblemen leidt. Wat doe ik?’

Of het dilemma van een jonge advocaat over een vriendendienst: ‘Ik ben advocaat op een klein kantoor, heb net mijn Beroepsopleiding afgerond en ben mij aan het specialiseren in het vastgoedrecht. Een goede kennis van mij is in onderhandeling voor de aankoop van een huis en vraagt mij wat specifieke informatie op te zoeken in het Kadaster. Hij weet dat ik bevoegd ben daar informatie vandaan te halen en dat ik daar gemakkelijk bij kan. Hij biedt aan de benodigde kosten te voldoen. Wat doe ik?’

Ethische weerbaarheid

Met de DilemmApp oefent u regelmatig met morele en ethische gewetenskwesties die binnen de advocatuur spelen. Hiermee vergroot u uw ethische weerbaarheid. Lastige situaties zijn hierdoor geen verassing meer: u herkent ze en weet hoe andere advocaten deze benaderen. De slotopmerking die de NOvA na elk dilemma in de app plaatst, zet alle voor- en tegenoverwegingen nog eens op een rijtje. U kunt in de app ook een reactie achterlaten en discussie voeren met andere deelnemers. Na drie ingevulde dilemma’s ontvangt u een persoonlijk profiel. Bent u een idealist, belangenbehartiger of misschien wel een politicus?

Anoniem en gratis te downloaden

Deelname aan de app is anoniem en niet herleidbaar tot personen of telefoonnummers. U kunt de DilemmApp gratis downloaden via de App Store (iOS) of Google Play Store (Android). Het wachtwoord is: Advocaat!

Wilt u zelf een dilemma indienen? Dat kan binnen de app of door deze te mailen naar dilemma@advocatenorde.nl.

 

 

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen