De nieuwe digitale leeromgeving

24 januari 2024 was het zover: de Beroepsopleiding Advocaten is overgegaan op een nieuwe digitale leeromgeving. De DLO wordt intensief gebruikt. Dat maakt de overgang naar een nieuwe omgeving een ingrijpend project waar veel bij komt kijken.

De BA heeft gekozen voor Brightspace. Dit platform wordt veel gebruikt in het hoger onderwijs en heeft zich daar bewezen als een gebruiksvriendelijke omgeving. Dat was een belangrijke voorwaarde voor ons, want de oude DLO werd regelmatig als onoverzichtelijk ervaren doordat te veel moest worden doorgeklikt om bij een specifiek onderwerp of opdracht te komen.

Geluisterd naar feedback

Bij de inrichting van de nieuwe DLO hebben we de expertgroep advocaat-stagiairs betrokken. Zij hebben wensen en behoeften doorgegeven. Zij hebben waardevolle feedback gegeven op een testversie van Brightspace. Het was een spannend moment voor ons, maar gelukkig waren ze enthousiast. Ook hebben we de feedback van trainers en docenten meegenomen bij het inrichten van de nieuwe DLO. Zij kunnen nu op verschillende manieren opdrachten nakijken, bijvoorbeeld door een memo in te spreken.

Overzetten onderwijsmateriaal

Uiteraard moest ook al het onderwijsmateriaal worden overgezet; dat vormt de basis van de digitale leeromgeving. We wilden de verschillende onderdelen zo overzichtelijk mogelijk presenteren. Door onder meer al de literatuur over een onderwerp bij elkaar te plaatsen en door overal een vaste indeling te gebruiken, hebben we daarin meer structuur aangebracht. Opleidingscoördinatoren en opleidingsassistenten hebben achter de schermen hard gewerkt om alles klaar te zetten.

In fases overgegaan

De daadwerkelijke overgang naar een nieuwe leeromgeving is een grote stap. Daarom hebben we ervoor gekozen om dat in fases te doen. De eerste groep advocaat-stagiairs is in november gaan werken in de nieuwe DLO. Voor de andere gebruikers hebben we als datum 24 januari 2024 gekozen. Omdat de DLO door iedereen intensief wordt gebruikt, was het een hele puzzel om het juiste moment te kiezen. Er is namelijk altijd wel een groep die onderwijs volgt of zich aan het voorbereiden is op een integratieve dag. En de overgang moet uiteraard voor zo min mogelijk overlast zorgen voor alle gebruikers. Daarom heeft ieder cohort van ons een mail ontvangen met specifieke informatie over hun onderwijs.

Iedereen werkt inmiddels in de nieuwe DLO en de eerste ervaringen zijn goed. Dat is fijn. Natuurlijk hebben we ook vragen gekregen over een vergeten wachtwoord of een vindplek in de DLO, maar gelukkig hebben we iedereen goed kunnen helpen.

We zijn continu bezig met de doorontwikkeling van het onderwijs in de BA. De verschillende mogelijkheden die Brightspace ons biedt, gaan ons daar zeker bij helpen. En laat het ons vooral weten als je feedback hebt op de DLO.

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen