DilemmApp helpt je je morele en ethische kompas te ijken

De DilemmApp is vorig jaar vernieuwd, zowel qua uiterlijk als functionaliteit. Honderden advocaten gebruiken de app elke twee weken om na te denken over ethische dilemma’s en hierover met elkaar de discussie aan te gaan.

De meerwaarde van de DilemmApp zit voor Frans Knüppe, algemeen deken van de Nederlandse orde van advocaten, in de laagdrempeligheid. ‘Tuchtrecht en gedragsregels zijn redelijk abstract. Natuurlijk is er casuïstiek, maar die gaat altijd over anderen. In een reflex kun je denken dat het jou niet overkomt. De casus in de DilemmApp zijn eenvoudig en in de ik-vorm geschreven. Daardoor zijn ze voor alle advocaten heel toegankelijk. Het voegt echt iets toe. Ik gebruik hem zelf ook.’

‘Dankzij de app kun je je verplaatsen in uiteenlopende situaties’, vervolgt Knüppe. ‘Wat doe je bijvoorbeeld als je in dienst bent van een kantoor waar ook notarissen werken en een van hen mogelijk niet volgens de regels heeft gewerkt in een dossier waar jij ook als advocaat bij betrokken bent? Misschien gaat het om een collega die senioriteit heeft. Wil je die strijd aangaan? En bij welke beroepsorganisatie klop je vervolgens aan? Een extra element uit de app is dat je kunt zien hoe anderen reageren. Ben ik de odd one out of past mijn denkwijze bij wat anderen vinden? We hebben het vaak over een moreel en ethisch kompas. De DilemmApp helpt je dat kompas te ijken.’

Hoe werkt de DilemmApp?
Iedere twee weken ontvangt de deelnemende advocaat in de app een nieuw dilemma, waarbij een afweging wordt gemaakt tussen tegenstrijdige belangen. De advocaat kan kiezen uit vier antwoorden. Na de gemaakte keuze is direct de respons van andere advocaten zichtbaar in percentages.

Ethiek in de BA
Naast de app stimuleert de NOvA het gesprek over beroepsethiek onder andere via (digitale) bijeenkomsten in het land en binnenkort ook via de nieuwe tool self-assessment. Ook in de Beroepsopleiding Advocaten neemt ethiek een belangrijke plaats in.

Download
Download de DilemmApp gratis in de App Store (iOS) of Google Play Store (Android). Gebruik als wachtwoord ‘Advocaat!’. Kijk voor meer informatie op advocatenorde.nl/DilemmApp.

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen