Een leven lang leren: de basis voor een goede advocaat
Walter Hendriksen
Vandaag start de eerste groep advocaat-stagiaires met de nieuwe Beroepsopleiding Advocaten. Een ambitieuze opleiding, die de basis legt voor een goede advocaat.
De nieuwe advocaat-stagiaire wordt opgeleid tot – in de woorden van de Britse topjurist Richard Susskind – ‘tomorrow’s lawyer’: een advocaat die goed kan omgaan met een steeds complexere maatschappij met steeds complexere juridische problemen. Een advocaat die kan werken met kritische klanten en nieuwe concurrenten, kan omgaan met ICT en sociale media, kan balanceren tussen hoge kwaliteit en lage kosten.
Want dat zijn volgens Susskind de uitdagingen voor de advocatuur. Uitdagingen waardoor er de komende twintig jaar meer zal veranderen voor onze beroepsgroep dan in de afgelopen tweehonderd jaar.
Wat echter niet zal veranderen is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. En daar zit de echte uitdaging: de juiste balans zoeken en vinden tussen klantgerichtheid en beroepsethiek, tussen toegankelijkheid en kwaliteit, tussen oude normen en nieuwe vormen. Niet voor niets is de missie van de Orde van Advocaten: ervoor zorgen dat iedereen – rijk en arm, particulier en ondernemer, schuldig en onschuldig – toegang heeft tot het recht en zorgen dat de Nederlandse advocatuur een hoge kwaliteit heeft.
Een van de manieren waarop we dat doen is door een goede opleiding voor advocaten aan te bieden. Daarom start vandaag de Nieuwe Beroepsopleiding Advocaten, met als uitgangspunt ‘kwaliteit boven alles”. Een uitgangspunt dat wat mij betreft naadloos aansluit bij een ander, ouder uitgangspunt: iedere advocaat is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen kwaliteit. Wat we nodig hebben is visie, vakkennis en vaardigheid. Wat we nodig hebben zijn advocaten die leren om met zelfreflectie en intervisie zichzelf en elkaar scherp te houden. Advocaten die elkaar helpen als het gaat om professionele dilemma’s, beroepsattitude en ethiek.
Deze nieuwe opleiding levert daarvoor het kader en de handvatten. Met deze opleiding zorgen we dat we niet – zoals Richard Suskind vreest – onze jonge advocaten opleiden voor de 20ste eeuw, maar voor de 21ste eeuw. Een opleiding die, wat de Orde betreft, de basis legt voor een leven lang leren. Want de verantwoordelijkheid van de advocaat-stagiaire voor de eigen kwaliteit stopt niet na deze opleiding, stopt niet als de advocaat- stagiaire advocaat is geworden. We zijn het aan ons beroep en onze beroepsgroep, aan klant en samenleving verplicht om altijd te blijven leren. Om altijd te leren en te proberen maatschappelijke ontwikkelingen bij te houden of voor te zijn.
Of het nu gaat om wet- en regelgeving, economie en politiek, of om ICT en sociale media.
Dat is de manier om een goede advocaat te worden en te blijven.