Het Journaal

De wereld van het recht en de omgeving waarin de advocaat werkt veranderen razendsnel. Het Journaal brengt daarom een selectie van must-read nieuwsartikelen uit binnen- en buitenland.

Voer voor discussie

Een mooi ethisch dilemma. Volgens de wet mocht het ontwijken van de belasting, maar is het ook het juiste om te doen? En zou je er als advocaat aan meewerken of niet? Deze zaak zou voer voor discussie moeten zijn in elk advocatenkantoor of opleidingslokaal in de BA.

Mentale gezondheid van advocaten

De mentale gezondheid van advocaten is dit jaar een echt internationaal thema geworden. Nadat een big law partner zelfmoord pleegde, en zijn vrouw een open brief schreef, kwam er een stroom nieuws en zelfreflectie op gang.

Toegang tot het recht

De Nederlandse orde van advocaten maakt zich zorgen over de toegang tot het recht naar aanleiding van de plannen van minister Sander Dekker om te bezuinigen op de gefinancierde rechtsbijstand. De plannen van minister Dekker laten zich eenvoudig samenvatten aldus de Orde: mensen met minder inkomen hebben minder recht nodig. Lees hier ook de brief die de NOvA aan de Tweede Kamer stuurde.

Hier de speech van minister Dekker, voor wie zich wil inlezen.

Het partnermodel

Interessant onderzoek gedaan door Wolters Kluwer. ‘Veel kantoren investeren, soms tegen beter weten in, in advocaat-stagiaires, maar ze hebben moeite om de piramide met het partnermodel in stand te houden’. Verder remt een tekort aan ervaren medewerkers de groei van veel kantoren.

Advocaten en technologie

Advocaten zijn beruchte late-adopters als het op nieuwe technologie aankomt. Het FD duikt in wat er op dit moment gebeurt op het gebied van legal tech en waarom advocaten het zich niet meer kunnen veroorloven niet mee te bewegen met de nieuwste trends.

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen