Het Journaal

De wereld van het recht en de omgeving waarin de advocaat werkt veranderen razendsnel. Het Journaal brengt daarom een selectie van must-read nieuwsartikelen uit binnen- en buitenland.

Pesten en seksuele intimidatie in de advocatuur
Pesten en seksuele intimidatie zijn wijdverbreid in de advocatuur, blijkt uit internationaal onderzoek. Volgens de International Bar Association (IBA) zijn dringend maatregelen nodig om een cultuurverandering te realiseren.

Sociale advocatuur
Een zorgelijke ontwikkeling: 7 op de 10 sociaal advocaten overweegt te stoppen. Het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand staat onder druk.

Alles voor de cliënt
Een advocaat mag en moet partijdig zijn, maar moet ook evenwicht zien te houden; anderen mogen geen onnodig leed of nadeel ondervinden. Soms gaat een advocaat daarin te ver.

Kim Kardashian wil advocaat worden
Ze heeft er lang en hard over nagedacht, maar de realitysoapster gaat ervoor. Kim Kardashian-West studeert momenteel om het bar exam voor de staat Californië te halen. Ze treedt daarmee in de voetsporen van haar vader, Robert Kardashian, die in de jaren ’90 O.J. Simpson verdedigde. Beauty & brains; een mooie combinatie.

Ophef op de UvA – #metoo
Een uitgebreid onderzoek in het NRC naar het wangedrag van een hoogleraar arbeidsrecht aan de UvA.  De hoogleraar en raadsheer kwam in het nauw door structureel wangedrag en moest vertrekken. De rechtszaken lopen nog.

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen