Het Journaal januari 2019

De wereld van het recht en de omgeving waarin de advocaat werkt veranderen razendsnel. Het Journaal brengt daarom een selectie van must-read nieuwsartikelen uit binnen- en buitenland.

Interview nieuwe algemeen deken
Sinds 1 januari 2019 is Johan Rijlaarsdam de nieuwe algemeen deken. Het Advocatenblad interviewde hem over zijn nieuwe rol.

De Zuidas
In januari publiceerde de NRC een special over de advocatuur op de Zuidas. In een reeks artikelen kwamen onderwerpen als de veranderingen op de Zuidas, het monopolie van de grote kantoren, hun organisatiestructuur, moraliteit en diversiteit aan de orde.

Mediation in ons rechtsstelsel
Meer aandacht voor mediation zal uiteindelijk leiden tot een welkome herijking van onze conflictcultuur, dat bepleit de voorzitter van de Nederlandse mediatorsvereniging Frederiqe van Zomeren. Zij ziet een rechtsstelsel voor zich waarin plek is voor advocaat én mediator.

Gaan voor je cliënt, zo ziet dat eruit
Saif-ul-Malook, de Pakistaanse advocaat die Asia Bibi verdedigt, toont moed. Ondanks de vele doodsbedreigingen die hij krijgt van extremistische moslims, keert hij terug naar Pakistan om zijn cliënt bij te staan. Nederland verschafte hem asiel, maar Malook geeft zijn status op door terug te keren.

China veroordeelt mensenrechtadvocaat
In China is mensenrechtenadvocaat Wang Quanzhang tot 4,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij is schuldig bevonden aan het ‘ondermijnen van de staatsmacht’.

Kwaliteitstoetsen in de advocatuur
Het College van afgevaardigden van de NOvA stemde in 2017 al in met de invoering van kwaliteitstoetsen voor de advocatuur. Nu is het wetsvoorstel daarvoor in consultatie gebracht. Het is nog niet bekend wanneer de wetswijziging ingaat.

 

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen