Het journaal januari 2020

De wereld van het recht en de omgeving waarin de advocaat werkt veranderen razendsnel. Het Journaal brengt daarom een selectie van must-read nieuwsartikelen uit binnen- en buitenland.

Veranderingen in onze rechtsstaat?
Politici die rechters verwijten op hun stoel te gaan zitten en rechters en advocaten die vinden dat politici tekortschieten in wetgeving; het schuurt tussen de trias politica. Het Advocatenblad doet verslag van de conferentie ‘Onze rechtsstaat in de 21e eeuw’.

Populariteit van het vak van advocaat daalt
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) onderzocht de toekomstverwachtingen van 15-jarigen uit 79 landen. Daaruit blijkt dat de populariteit van het vak van advocaat in de afgelopen twintig jaar is gedaald. Met name minder jongens willen advocaat worden.

Wettelijk register voor mediators
Minister Dekker voor Rechtsbescherming wil een wettelijk register voor beëdigde mediators invoeren. In een brief aan de Tweede Kamer geeft hij aan dat hij daarmee de kwaliteit van de mediators wil waarborgen. Ook wil hij verschoningsrecht en een vorm van tuchtrecht voor mediators invoeren. Het wetsvoorstel hiervoor moet nog worden ingediend.

Kwaliteitstoetsen vanaf 1 maart 2020
Al in juni 2017 legde de Orde van Advocaten in een verordening de invoering van kwaliteitstoetsen vast en nu worden ze dan officieel ingevoerd: per 1 maart 2020 zijn advocaten verplicht om te voldoen aan kwaliteitstoetsen in de vorm van gestructureerde feedback. Dat kan bijvoorbeeld met intervisie, peer review of gestructureerd intercollegiaal overleg.

Prijs vernieuwde Beroepsopleiding Advocaten lager
De prijs van de vernieuwde Beroepsopleiding Advocaten die in maart 2021 van start gaat, is door de Algemene Raad bekendgemaakt. De vernieuwde opleiding gaat tussen de € 11.000 en € 11.600 (excl. btw) kosten. Ten opzichte van de huidige prijs (€ 14.780 excl. btw) betekent dat een reductie van ruim 20%.

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen