Journaal april 2018

De wereld van het recht en de omgeving waarin de advocaat werkt veranderen razendsnel. Het Journaal brengt daarom must-read nieuwsartikelen uit binnen- en buitenland.

Advocatie Salariswatch 2018: verdient u marktconform?

Het jaarlijkse Advocatie.nl salarisonderzoek onder eerste- vierde- en zevendejaars advocaten is vorige week weer gepubliceerd.

Juridische chatbots de toekomst?

Met een computerprogramma menselijk gedrag nabootsen en met de gebruiker praten, dat is een chatbot. Welke mogelijkheden biedt dat voor de juridische wereld?

Ophef! Pay Gap tussen mannen en vrouwen in Britse topkantoren is groot.

De Equality Act in het Verenigd Koninkrijk maakt het verplicht om de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen te publiceren voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers. Hoe ziet dat eruit bij de grote advocatenkantoren? (niet zo goed).

Advocaten zelf de juridische markt laten reguleren?

Slecht idee, aldus de bekende Amerikaanse legal watcher Mark A. Cohen. Maak onderscheid tussen de professie en de industrie, laat advocaten alleen het eerste deel reguleren. Het runnen van de industrie kunnen anderen beter doen. Zou dat hier ook beter werken?

Opinie: ‘Rechtspraak moet diverser.’

Dat vindt de scheidend president van het gerechtshof van Den Haag. De rechtspraak wordt nu nog vaak als een wit bolwerk gezien. Nu zijn er slechts 2% rechters met een migratieachtergrond. Hoe zou het moeten?

Interview ethiek: Jonathan Soeharno

‘De mens moet de eed niet geloofwaardig maken maar de mens de eed.’ Aldus Jonathan Soeharno. Ethiek is een zaak van voortdurend trainen in morele situaties en het upgraden van je waarden en normen aan de eisen van de tijd.

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen