Werk in uitvoering februari 2021

Wat zijn de ontwikkelingen binnen de BA? De Uitvoeringsorganisatie vertelt er graag over. Deze keer onder meer ontwikkelingen in het online onderwijs, studiemateriaal in een nieuw jasje en het laatste nieuws over toetsing.

De ervaring leert dat online onderwijs meer inspanning vereist dan onderwijs op locatie. Dat geldt voor zowel de trainers en docenten als de advocaat-stagiairs. Hoe kunnen we dat verlichten en hoe brengen we het beste van twee werelden, fysiek en online onderwijs, dichter bij elkaar? 

De BA maakte al voor de coronamaatregelen gebruik van blended learning: een combinatie van digitaal onderwijs in de digitale leeromgeving (de DLO) en contactonderwijs tijdens de opleidingsdagen. Sinds april 2020 verzorgen we de opleidingsdagen online in virtual classrooms. De komende onderwijsperiode willen we de dynamiek en interactie van het onderwijs bevorderen zodat onze trainers, docenten en de advocaat-stagiairs meer uit de virtual classrooms én het onderwijs kunnen halen.

Duo-presentaties
Bij de minor Strafrecht geven de docenten duo-presentaties. Voor een docent is het soms best een uitdaging om drie uur of langer de aandacht van een groep vast te houden. Duo-presentaties bieden de docenten meer mogelijkheden om interactief met het onderwijs bezig te zijn. Zij kunnen elkaar aanvullen in bijvoorbeeld het opzetten van casusbesprekingen, subgroepen in break-out-rooms in Zoom, discussies, pollvragen, etc. De opzet met duo-presentaties komt de dynamiek van het onderwijs ten goede. De minor Strafrecht start met de duo-presentaties en we bekijken hoe we dit ook bij de andere vakken kunnen realiseren.

Omgaan met tools en techniek in het online onderwijs
Uit de expertbijeenkomst met advocaat-stagiairs kwam naar voren dat online onderwijs een goed alternatief voor fysiek onderwijs is als de trainers en de docenten goed met de tools en de techniek kunnen omgaan. We ondersteunen de trainers en docenten daarin op verschillende manieren. Zo hebben we hen tijdens de innovatie- en inspiratiedag voor trainers en docenten uitgedaagd om hun eigen perfecte plaatje te maken met de opdracht ‘hoe presenteer ik me op beeld’?

We organiseren ook een clinic voor alle trainers en docenten waarin ze door experts worden begeleid en uitgedaagd om alle didactische principes van de HILL-methode in te zetten tijdens het online onderwijs in Zoom. HILL staat voor ‘High Impact learning that Lasts’. Het doel van de HILL-methode is om de impact van het geleerde te vergroten en de toepasbaarheid in de praktijk te waarborgen.

Studiemateriaal in de DLO in een nieuw jasje
In de DLO zijn bij verschillende vakken nieuwe documenten opgenomen waarin de inhoud meer overzichtelijk en op een visueel aantrekkelijke manier is gepresenteerd. Ook vervangen we interactieve leermodules door overzichtelijke stappenplannen.

Toetsing
De afgelopen periode hebben we de toetsafname aangepast door de advocaat-stagiairs de toetsen op de (thuis)werkplek te laten maken. Dit is goed verlopen. Door deze werkwijze kon de examinering gewoon doorgaan en hebben de advocaat-stagiairs geen vertraging opgelopen in hun opleiding.

Ook dit voorjaar nemen we de toetsen nog op deze wijze af.

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen