Werk in uitvoering oktober 2019

Waaraan werkt de BA? We vertellen er graag over. Deze keer een nieuwe oefening onderhandelen, acteren met een bef en nieuwe iconen voor de DLO.

Nieuwe oefening onderhandelen
In samenwerking met ervaren trainers is een nieuwe oefening voor onderhandelen tot stand gekomen. Deze oefening, die wordt ingezet bij module 3 van Vaardigheden, is ontwikkeld door twee trainers van de BA. Op een clinic voor de trainers hebben zij hun kennis en ervaring met de nieuwe oefening overgedragen aan de andere trainers.

Het doel van de oefening is om een nieuwe regeringscoalitie te vormen waarbij het uitgangspunt voor alle partijen is dat ze willen regeren. Om dit voor elkaar te krijgen gaan de advocaat-stagiaires in verschillende settings om de tafel. Ondertussen gebeurt er op de gang ook van alles, maar daar hebben zij op dat moment geen zicht op.

Deze oefening maakt duidelijk wat je onderhandelingsstijl is in een politieke context. Laat je je meeslepen door je emoties of pas je structureel de onderhandelingsprincipes van de Harvard-methode toe om tot een win-win-resultaat te komen? De oefening is gericht op het toepassen van de theorie in de praktijk. De stagiaires ervaren wat goed gaat en welke technieken ze nog verder kunnen ontwikkelen. Een dynamische oefening waaraan alle stagiaires in teamverband actief deelnemen.

Acteren met een bef
In de BA werken we veel met acteurs. Voor hen hebben we een speciale clinic georganiseerd: acteren met een bef. In deze clinic staat de wereld van de advocatuur centraal, want kennis van die wereld ondersteunt hen bij hun acteerwerk voor advocaat-stagiaires. De clinic is een onderdeel van het kwaliteitsportfolio voor onze acteurs.

Een advocaat-trainer en een vaardighedentrainer verzorgden de clinic. Zij vertelden de aanwezige acteurs hoe het landschap van de advocatuur eruitziet. Welke verschillende soorten rechtspraktijken bestaan er, wat zijn de verschillen tussen advocaat-stagiaires op grote en kleine kantoren en wat is typisch advocatenjargon?

In een quiz werd de kennis over de Beroepsopleiding en de stageperiode van de advocaat-stagiaires getoetst en vergroot. Tijdens de hele clinic was veel gelegenheid om onderling ervaringen uit te wisselen en om suggesties te doen voor het verbeteren van de voor de advocaat-stagiaires neer te zetten herkenbare praktijksituaties.

Iconen voor GRID
In het najaar van 2018 zijn we gaan werken met een andere lay-out van het studiemateriaal in de DLO. De groepen die vanaf dat moment zijn gestart werken in GRID. Voor de groepen die al gewend waren aan de DLO-omgeving, hebben we niets gewijzigd en verandert er ook nu niets.

Om de nieuwe omgeving in GRID nog gebruiksvriendelijker te maken, hebben we voor de verschillende blokken duidelijke iconen ontworpen. Vanaf nu zie je in een oogopslag om wat voor soort studiemateriaal het gaat: een diagnostische zelftoets, (aanbevolen) literatuur, een opdracht of bijvoorbeeld een interactieve leermodule. Nieuwsgierig naar een voorbeeld van deze DLO-omgeving? Kijk dan in de module leren 3.0 in de DLO.

 

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen