Beroepsopleiding in het jaar 2021

Door Lindsey Daman. Zij schrijft over haar ervaringen als advocaat-stagiair. 

Het jaar 2021 is ten einde gekomen en daarmee ook bijna het eerste jaar van de eerste lichting van de vernieuwde Beroepsopleiding Advocaten. Ook ik val onder deze eerste lichting en startte in maart 2021 met de Beroepsopleiding. Hoewel door mij en mijn mede advocaat-stagiairs reikhalzend werd uitgekeken naar Woudschouten, vond onze eerste introductiedag niet op het Woudschoten, maar –  jawel – via Zoom plaats.

Buitengewone ervaring

Dat was en blijft een grote desillusie, maar dat daargelaten was ik onder de indruk van de manier waarop de introductiedag digitaal was georganiseerd. In een tv-programma setting werd de introductiedag live op al onze beeldschermen uitgezonden, terwijl wij op onze beurt live te zien waren op de achtergrond van het decor. Al met al toch wel een buitengewone ervaring, aangezien het vanaf het najaar van 2021 wel weer mogelijk was om de introductie fysiek op Woudschoten te laten plaatsvinden.

Onderhandelings-skills

Na de introductiebijeenkomst ging het jaar al gauw inhoudelijk van start. Daarbij zijn inmiddels al vele onderwerpen de revue gepasseerd. Persoonlijk ben ik blij dat ik met de vernieuwde Beroepsopleiding van start ben gegaan. Hoewel het klopt dat je als eerste lichting tegen bepaalde opstartproblemen in de opleiding aanloopt – zoals studiemateriaal dat wat later beschikbaar kwam dan gepland – is mij wel duidelijk geworden dat deze opleiding veel raakvlakken met de praktijk heeft en dat is wat mij betreft ten goede. Zo heb ik al eens opgetreden als mediator (wat overigens écht een vak apart is) en mijn onderhandelings-skills ingezet bij een onder tijdsdruk te maken onderverdeling van een bonus tussen partner, advocaat‑medewerker en advocaat‑stagiair (helaas wel zonder daadwerkelijk te behalen winst..).

Discussie en saamhorigheid

Dat tijdens de opleiding aandacht wordt besteed aan eigen ervaringen en die van opleidingsgenoten en dat daarover discussie kan bestaan, is ook een pluspunt van de Beroepsopleiding. Natuurlijk levert dat inhoudelijk relevante inzichten op, maar met name vind ik het mooi om te zien dat dit soms een gevoel van samenhorigheid met zich meebrengt tussen startende advocaten met ieder zo hun eigen uitdagingen, onzekerheden en vaardigheden.

Eigengereid zooitje

Komend jaar zal ik in het specialisatie-traject aan de slag gaan met vakken over mijn eigen vakgebied. Hoewel ik daarnaar uitkijk, brengt dat ook met zich mee dat ik niet meer iedereen van mijn huidige opleidingsgroep op de opleidingsdagen zal gaan treffen. Gelukkig heeft mijn opleidingsgroep zich in coronatijd bewezen als een eigengereid zooitje dat zelf de touwtjes in handen neemt, de slingers ophangt en leuke activiteiten organiseert op momenten dat dat gelukkig wél mogelijk is. Ik vermoed dan ook dat dit ook zonder de gezamenlijke opleidingsdagen wel goed gaat komen. Deze column sluit ik dan ook graag af met een boodschap voor eventuele volgende lichtingen die in coronatijd met de Beroepsopleiding starten: bekijk de mogelijkheden om je opleidingsgroep te leren kennen en neem het initiatief, want de tijd als advocaat‑stagiair vliegt zonder of met corona toch echt aan je voorbij.

Lindsey Daman is advocaat-stagiair bij Ruesink & Baggerman Letselschade Advocaten.

 

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen