Reflectieverslag

Door Maura van de Velde. Zij schrijft over haar ervaringen als advocaat-stagiair. Maura heeft de Beroepsopleiding Advocaten in april afgerond.

 

Voor mij zit de Beroepsopleiding Advocaten erop. Tijd voor mijn laatste column. Dit keer in de vorm van een reflectieverslag, want als ik iets veel heb gedaan tijdens deze opleiding, dan is het wel reflecteren.

Corona

We zaten nog in de hoogtijdagen van het coronavirus toen ik startte met de BA in maart 2021. Ik maakte deel uit van de eerste lichting van de vernieuwde opleiding. Voor ons vanwege corona geen Woudschoten, maar een online kennismakingsdag. Het was duidelijk dat de BA er alles aan had gedaan om de kennismakingsdag tot een succes te maken, met mentimeters en goede presentator. Ondanks de beste bedoelingen heb ik de kennismaking toch als erg onnatuurlijk ervaren, net als alle andere digitale sociale activiteiten tijdens de coronacrisis overigens. Een noodzakelijk kwaad dat wat mij betreft kan worden toegevoegd aan het post-pandemie-lijstje: ‘dat doen we nooit meer’. Nadat de coronamaatregelen weer werden losgelaten, kwam ook weer ruimte voor fysieke opleidingsdagen en activiteiten zoals de Jonge Balie-borrels en het Jonge Balie Congres. Daardoor herstelde het sociale aspect enigszins, maar als ik de verhalen over de ‘pre-corona’-Beroepsopleiding van kantoorgenoten mag geloven, was het nog steeds niet zoals daarvoor. Dat vind ik jammer, want sociale connecties brengen mij veel en ik weet hoe belangrijk het is om een goed netwerk op te bouwen. Zo belde ik laatst één van mijn opleidingsgenootjes over een juridisch vraagstuk waar hij enorm veel van weet. Het is dan zo fijn om te weten wie je kan bellen. En nog fijner is het om te merken dat diegene ook graag bereid is om je verder te helpen. Dat zijn echt de vruchten die je plukt van de Beroepsopleiding. Gelukkig hebben de volgende lichtingen weer een volledig sociaal programma, inclusief Woudschoten!

Vaardigheden

In de vernieuwde Beroepsopleiding lopen vaardigheden als een rode draad door het programma. Hoewel er nogal eens gezucht en gekreund werd als een trainer vroeg wie ‘even een rollenspel’ wilde doen, is deze focusverlegging mij over het algemeen zeer goed bevallen. Ik heb namelijk het idee dat de kennis over de ethische aspecten van de advocatuur, het omgaan met cliënten en het formuleren van argumenten goed is blijven hangen. Dat ervaar ik met traditionele colleges dikwijls anders.

Ondernemerschap

Ik heb het meest genoten van de opleidingsdag over het ondernemerschap. Die sloot feilloos aan op de praktijk. Ik vond het fantastisch om een persoonlijk business- en actieplan op te stellen. Ook heb ik geleerd welke vragen je kan stellen aan nieuwe cliënten. Zo kan de vraag ‘Hoe bent u bij mij terechtgekomen?’ meer informatie geven over je nieuwe cliënt en diens netwerk, de tevredenheid van een andere cliënt (als ze via-via doorverwezen zijn) en de effectiviteit van de ingezette marketingstrategieën. Daarnaast toon je met het stellen van die vraag natuurlijk interesse in je cliënt. Zo’n simpele vraag kan dus op meerdere vlakken tegelijk effect hebben!

Successen vieren

Zonder twijfel schaar ik alle advocaat-stagiairs onder ambitieuze mensen, die graag successen behalen. Ambitieuze mensen blijven over het algemeen niet graag stil staan. Als het even kan, wordt steeds weer aan een nieuw doel gewerkt. Het risico daarvan is dat successen niet gevierd worden, terwijl dat ook erg belangrijk is! Zo liet ik mijn certificaat voor de Beroepsopleiding opsturen. Een gemiste kans om tijdens de uitreiking even stil te staan bij mijn geleverde inspanningen. En volgens mij was ik niet de enige die deze kans aan zich voorbij heeft laten gaan. Het was rustig, hoorde ik. Ik heb me nu voorgenomen om hard te blijven werken, maar successen ook echt te vieren. Doen jullie dat ook? Vergeten jullie dan niet je eigen leerdoelenformulier en reflectieverslag op te stellen? Want na de Beroepsopleiding zullen we het allemaal zelf moeten doen, zonder de DLO.

Veel dank voor het lezen van mijn columns over mijn ervaringen als advocaat-stagiair. Ik wens iedereen een succesvolle afronding van de BA en een bloeiende carrière. Volg je hart, vier je successen, denk aan je cliënt, maar ook aan jezelf!

 

Maura van de Velde is advocaat bij Nysingh advocaten en notarissen.

 

 

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen