Stressbehendigheid: tips over de balans tussen spanning en rust

Stress is voor veel advocaat-stagiairs een bekend fenomeen. Werken in een veeleisende omgeving waar veel op het spel staat, kan immers leiden tot flinke prestatiedruk en spanning. Hoe zorgt u voor een goede balans tussen stress en rust?

Het optimale stressniveau

Stress heeft vaak een negatieve connotatie, maar brengt ook goede dingen met zich mee. Een gezonde dosis stress verhoogt namelijk de concentratie en zet aan tot actie. In organisaties waar op hoog niveau wordt gewerkt, is het volledig uitbannen van stress dus niet per se gewenst. Wél is het van belang dat u na het leveren van een prestatie weer kunt ontspannen, zodat de adrenaline kan afnemen. Zo ontstaat een gezonde afwisseling tussen activiteit en rust. Gebeurt dat niet, dan kunnen er (chronische) stressklachten ontstaan.

Na het bereiken van het optimale stressniveau – waarbij sprake is van gezonde spanning, motivatie en focus – is het belangrijk om weer terug te zakken naar een periode met minder stress. Anders bestaat het risico dat de spanning doorslaat naar oververmoeidheid, en uiteindelijk zelfs een burn-out.

Rust pakken is lastig

Ontspannen na een periode van stress is voor veel startende advocaten echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarover wordt tijdens de opleidingsdagen van de BA regelmatig gesproken. Sommige advocaat-stagiairs geven aan dat zij sociale druk ervaren, bang zijn voor een negatieve beoordeling, of zich voelen alsof ze falen wanneer zij een moment van rust nodig hebben. Te weinig rust pakken gebeurt ook door loyaliteit naar het team, het conformeren aan de heersende kantoorcultuur, en tijdsgebrek doordat er altijd wel een volgende zaak of cliënt wacht.

Tips van docenten en trainers

Voor de docenten en trainers van de Beroepsopleiding Advocaten zijn dit herkenbare geluiden. Niet alleen horen zij regelmatig van advocaat-stagiairs over werkdruk en stress, ook hebben zij er in hun eigen loopbaan mee te maken. Op de Inspiratie- en Innovatiedag, een trainingsdag voor alle professionals die een bijdrage leveren aan de BA, was stressbehendigheid onlangs dan ook een van de onderwerpen waaraan aandacht werd besteed. Uit de workshop over stress kwamen veel goede tips. We delen ze graag met u:

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Zelfkennis en communicatie

Veel van de tips gaan over zelfkennis en het herkennen van uw eigen grenzen en stress-signalen. Het is belangrijk om regelmatig stil te staan bij welke dingen energie geven, en welke dingen energie kosten. Ga daarover het gesprek aan met uw patroon. Vertel hoe het met u gaat, ook als het juist wél goed gaat. En communiceer tijdig als u ergens hulp bij nodig heeft. Een mooi advies is om al duidelijk te zijn over uw grenzen vóórdat u er overheen bent gegaan. Het kan spannend zijn om zo’n gesprek aan te gaan, maar het helpt als u zich realiseert dat u niet de enige bent. Bespreek uw ervaringen bijvoorbeeld ook met andere advocaat-stagiairs, binnen uw kantoor of uw opleidingsgroep, om te horen over en te leren van hun ervaringen.

De drukke dagelijkse praktijk

De docenten en trainers hebben ook praktische tips voor de drukke dagelijkse praktijk van de advocaat-stagiair. Plan en prioriteer, maak inzichtelijk hoe u uw uren besteedt, en maak afspraken over bereikbaarheid buiten kantooruren. Krijgt u werk van meerdere seniors, maak daar dan hun gezamenlijke probleem van en laat hen overleggen over een oplossing. Wees reëel over wat er mogelijk is, en wees niet bang om tijd te vragen als dat nodig is. En bent u ’s ochtends of juist later op de dag het meest productief? Stem daar dan uw agenda op af.

Tijd voor ontspanning

Ten slotte benadrukken alle trainers en docenten hoe belangrijk het is dat u goed voor uzelf zorgt. Gun uzelf leertijd. Wees mild voor uzelf. Blijf in uzelf geloven. Realiseer dat u invloed heeft en dat u die kunt vergroten: u staat aan het roer van uw eigen schip. Dat betekent dat u bewust tijd moet maken voor ontspanning. En hoe vult u die vrije tijd dan in? Tuinieren, yoga, koken, wandelen, sporten, slapen, mijmeren, op vakantie, de natuur in, met vrienden en familie… Geniet van de kleine dingen, blijf in balans, en laad u weer op voor de volgende topprestatie.

 

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen