De relatie tussen patroon en stagiaire is tweerichtingsverkeer

“Onderschat je rol als patroon niet.” Aan het woord is Annemieke Hazelhoff, die begin november 2019 op het jaarcongres van de Stichting Jonge Balie Nederland werd uitgeroepen tot Patroon van het Jaar. Zij was genomineerd door advocaat-stagiaire Merle Temme. Beiden zijn werkzaam binnen de praktijkgroep Competition & EU bij CMS. Wij spraken over hun invulling van de relatie tussen patroon en stagiaire.

Proefkonijn
“Toen ik hoorde over de verkiezing voor Patroon van het Jaar, werkte ik zo’n zeven à acht maanden bij CMS. Ik wist meteen dat ik Annemieke wilde opgeven,” vertelt Merle. “Ik ben de eerste stagiaire die door Annemieke wordt opgeleid, dus in feite haar proefkonijn. Maar ik merk dat ze goed heeft nagedacht over hoe ze die rol wil invullen en dat ze in de uitvoering uitzonderlijk betrokken en toegewijd is. Dat is zeker niet in elke relatie tussen patroon en stagiaire het geval. Ik waardeer Annemiekes inspanningen en vond deze nominatie een mooie manier om iets terug te geven.”

Annemieke had de nominatie niet zien aankomen. “Ik vond het een prachtig compliment dat Merle heeft gezien hoeveel moeite en energie ik erin steek om haar goed bij te staan en dat ze de moeite heeft genomen om dat op papier te zetten. Het is altijd leuk als je ergens je best voor doet en dat wordt onderkend. Dat wat je probeert te bereiken, ook in grote mate lukt.”

Voor de bekendmaking van de winnaar op het Jonge Balie Congres hadden Annemieke en Merle hun prioriteiten in ieder geval op orde. “Annemieke zei dat ze sowieso voor het feest zou blijven!” merkt Merle op. Annemieke legt uit: “Normaal gesproken ben ik erg competitief, maar omdat ik de nominatie al zo bijzonder vond, maakte de uitslag van de verkiezing me eigenlijk niet veel uit. Voorafgaand heb ik Merle een cadeautje gegeven om te laten weten hoe vereerd ik was dat ik daar – door haar – mocht staan. Dat ik uiteindelijk won en dat mijn visie op het patronaat de jury kennelijk had overtuigd, vond ik geweldig.”

Veilige haven
Wat is dan die visie op het patronaat? Annemieke legt uit: “Veel van wat ik doe is intuïtief. Wat in mijn rol in ieder geval naar voren moet komen, is dat ik gezien word als veilige haven. Een patroon moet communicatief sterk zijn, en dat gaat verder dan praten over de day-to-day business. We praten over wat het behelst om advocaat te zijn, welke uitdagingen er tijdens de Beroepsopleiding op je af komen, hoe je omgaat met bepaalde aspecten van de kantoorcultuur, hoe je je opstelt in discussies met cliënten of partners, enzovoorts. Als patroon moet je vraagbaak en luisterend oor zijn en dus over een bepaald invoelend vermogen beschikken. Daarbij vind ik het van belang om mijn rol als altijd drukke advocaat te scheiden van mijn rol als patroon. Merle doet ook zaken van mij en in het kader van die werkrelatie kunnen er ontwikkelingen zijn waarop je wilt reflecteren. Dat probeer ik los te koppelen van de relatie die ik met haar heb als patroon.”

“Wat ik bijzonder vind, is dat Annemieke in een gesprek altijd gefocust is op dat moment,” vertelt Merle. “Zelfs als ze met andere zaken bezig is of dringende deadlines heeft, neemt ze de tijd en richt ze zich op mij, zonder afleiding. Ik profiteer ervan dat we bij elkaar op de kamer zitten en dat zij zich zo openstelt voor vragen. Het gevolg daarvan is ook dat ik met meer dingen naar haar toe kom.”

Verwachtingsmanagement
De Beroepsopleiding en de stageperiode zijn flink veranderd sinds Annemieke zelf advocaat-stagiaire was. Annemieke licht toe: “De BA is zwaarder geworden, wordt anders ingevuld en heeft daardoor ook een andere impact op de dagelijkse werkzaamheden van stagiaires. Die nieuwe invulling is goed, en in het kader van verwachtingsmanagement is het belangrijk dat we binnen kantoor duidelijk maken wat de inzetbaarheid van een stagiaire is.”

Voor Merle is het prettig dat Annemieke zich heeft verdiept in de Beroepsopleiding: “We hebben bijvoorbeeld een aantal van de ethische kwesties besproken die ons werden voorgelegd bij het vak Beroepsattitude en beroepsethiek. Het is fijn om haar visie hierop te horen en natuurlijk dat ze interesse toont en erbij betrokken is.”

Barrières doorbreken
Wat leren deze patroon en deze stagiaire verder van elkaar? Merle: “Annemieke heeft altijd de controle over haar dag, over haar agenda en werkzaamheden. Ik wil dat ook bereiken. Annemieke is een goed voorbeeld in hoe ze met mensen communiceert.”

“Je leert altijd van mensen met wie je nauw samenwerkt,” zegt Annemieke. “Merle doorbreekt heel gemakkelijk barrières bij mensen om zich heen. Dat is een fantastische kwaliteit om relaties op te bouwen en ervoor te zorgen dat mensen graag met je samenwerken. Merle is heel outgoing en sleept mij soms mee naar kantoorborrels zodat ik ook eens meer meekrijg dan alleen de voor- of achterkant van mijn bureau!”

Merle Temme

Wederkerigheid
Hebben Merle en Annemieke nog advies voor andere patroons? “Onderschat als patroon niet de rol die je inneemt in de carrière of de start van het advocatenleven van jouw stagiaire,” adviseert Merle. “Een patroon kan een enorme toevoeging zijn. En als patroon profiteer je ook van een goede relatie met je stagiaire.” Annemieke: “Ik kan dat alleen maar onderschrijven. Wees je ervan bewust dat jij degene bent naar wie stagiaires het eerste toe zouden moeten kunnen komen. Ondanks alle drukte in je eigen dossiers mag je die rol niet onderschatten.”

Ook aan advocaat-stagiaires wil Annemieke iets meegeven: “Stagiaires zouden hun patroons best mogen uitdagen om meer van zichzelf te laten zien en meer aanwezig te zijn. Je mag kritisch zijn op je patroon, op een constructieve manier. Als je wilt dat je patroon meer betrokken is, probeer het dan zelf op te pakken. Het is niet per se onwil als een patroon die rol niet helemaal invult. Wellicht ziet je patroon het belang ervan nog niet goed, denkt hij of zij dat het al voldoende is, of is hij of zij ondergesneeuwd in het werk. Zorg dat er sprake is van wederkerigheid, van tweerichtingsverkeer. Als beiden er actief aan werken, maakt dat het verschil tussen een gewone en een goede relatie tussen stagiaire en patroon.”

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen