Beroepsopleiding Advocaten
  • Over de BA
  • Nieuws
  • De opleiding
  • Voor wie?
Inlog DLO
  • dlo
  • Menu
close

Home Eisen en procedure

Toelating en aanmelden

  • Eisen en procedure
  • Cursus- en examengeld
  • Aanmelden

Eisen en procedure

Aanmelding voor de Beroepsopleiding Advocaten loopt via de lokale orden van advocaten. Advocaat-stagiairs ontvangen informatie voor aanmelding bij de Beroepsopleiding Advocaten van de lokale orde van advocaten.

Voor de daadwerkelijke start van de Beroepsopleiding moet een advocaat-stagiair zijn beëdigd.

Basistest

Voorafgaand of bij aanvang aan de Beroepsopleiding legt de advocaat-stagiair een basistest af.

De basistest heeft een diagnostisch karakter en is geen selectiemiddel. De test heeft als doel om na te gaan of de advocaat-stagiair over een voldoende en actueel juridisch-inhoudelijk kennisniveau beschikt. Meer informatie over de basistest is te vinden op de website van de Nederlandse orde van advocaten. Aanmelden voor de basistest kan eveneens via de website van de Nederlandse orde van advocaten.

Bijspijkermodule

De Uitvoeringsorganisatie Beroepsopleiding Advocaten biedt in de digitale leeromgeving studiemateriaal aan voor de advocaat-stagiair die na de uitslag van de basistest wil werken aan het actualiseren van de benodigde kennis. Er is een bijspijkermodule voor Privaatrecht, Bestuursrecht en Strafrecht.

Advocaat-stagiairs kunnen zich voor een bijspijkermodule aanmelden via dit formulier.

Procedure aanmelden Beroepsopleiding Advocaten

De Beroepsopleiding Advocaten start in maart en in september en duurt twee jaar. Voor de najaarsopleiding is de deadline om aan te melden 30 juni. Voor de voorjaarsopleiding is dit 31 december.

De uitvoeringsorganisatie Beroepsopleiding Advocaten ontvangt van de Nederlandse orde van advocaten de gegevens van advocaat-stagiairs die zich willen aanmelden voor de BA. Vervolgens stuurt de uitvoeringsorganisatie deze advocaat-stagiairs een e-mailbericht met een aantal vragen. Na het beantwoorden van deze vragen is de aanmelding definitief.

Eén van de vragen gaat over de keuze voor een hoofdpraktijk en een leerpraktijk. Die keuze is van belang voor de advocaat-stagiair die het decentrale onderwijs volgt bij de uitvoeringsorganisatie. Meer informatie hierover is te vinden bij het curriculum en bij hoofdpraktijken en leerpraktijken.

Advocaat-stagiairs kunnen geen voorkeur aangeven voor de opleidingsplaats. Ook kunnen zij geen verzoek indienen om met iemand in een bepaalde groep te worden ingedeeld. Afhankelijk van het arrondissement waarin zij werkzaam zijn, worden zij ingedeeld in een van de opleidingsplaatsen.

Ongeveer zes weken voor de start van de opleiding krijgt de advocaat-stagiair bericht over de groep waarin de stagiair is geplaatst met daarbij het rooster. De groepen voor de centrale onderdelen bestaan uit maximaal 18 personen. Voor de decentrale onderdelen is dit 25 personen. De samenstelling van de groepen blijft voor de centrale onderdelen in de Beroepsopleiding dezelfde.

Subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand

Sociaal advocatenkantoren kunnen een subsidie aanvragen voor advocaat-stagiairs die starten met de Beroepsopleiding Advocaten. De Raad voor Rechtsbijstand heeft een regeling opgesteld die voorziet in een tegemoetkoming in de kosten van de Beroepsopleiding voor advocatenkantoren uit de toevoegingspraktijk. De subsidie dekt de totale kosten van de beroepsopleiding. De subsidie kent een plafond. Wanneer het beschikbare bedrag is uitgeput, wordt de regeling gesloten.

Zie voor meer informatie de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Vrijstelling

Voor de beroepsopleiding is het niet mogelijk om voor toetsen noch voor onderwijs vrijstellingen aan te vragen.

Gevonden wat je zocht?

  • Zoeken
  • of
  • Contact opnemen
Terug naar boven

De Beroepsopleiding Advocaten

De Beroepsopleiding Advocaten is de beroepsopleiding van de Nederlandse orde van advocaten.

Uitvoeringsorganisatie BA

Voor de ontwikkeling, organisatie en uitvoering van de BA heeft de Nederlandse orde van advocaten de combinatie CPO-Kyden aangesteld als uitvoeringsorganisatie.

CPO

‘Het CPO is de grootste opleider van juridisch Nederland. Het CPO ontwikkelt en organiseert cursussen, webinars, symposia, in company-cursussen en beroepsopleidingen. Ook verzorgt het CPO de specialisatieopleidingen van de Grotius Academie. Kijk voor meer informatie op www.cpo.nl.’

Kyden

‘Kyden versnelt de transitie naar een duurzame samenleving en vergroot de impact van organisaties op ESG thema’s. Dat doet Kyden door dienstverlening op het gebied van consultancy, educatie, opleidingen, recruitment en technologie. Kijk voor meer informatie op www.kyden.com.’

Contact

  • Contactformulier
  • E: info@beroepsopleidingadvocaten.nl
  • T: (088) 059 57 00
  • © Uitvoeringsorganisatie CPO-Kyden
  • Cookies
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

Sumedia