Feestelijke opening vernieuwde BA

Op 2 maart 2021 vond de feestelijke opening van de vernieuwde Beroepsopleiding Advocaten van de NOvA plaats vanuit Studio 21 in Hilversum. Ruim 500 advocaat-stagiairs volgden via Zoom het eerste deel van module 1 van Ethiek: Introductie in de advocatuur. De bijeenkomst was opgezet als een spectaculaire live televisieproductie waarin alle advocaat-stagiairs tegelijk via schermen zichtbaar waren.

Interactie
De uitzending ging van start met een hartelijk welkom door algemeen deken Frans Knüppe. Vervolgens introduceerde dagvoorzitter Roderik van Grieken een panel van acht advocaat-stagiairs. Zij fungeerden als vertegenwoordigers van de totale groep. Zo kwamen deze advocaat-stagiairs gedurende het programma regelmatig aan het woord om hun mening te geven over de besproken onderwerpen en om vragen te stellen aan de gasten in de studio.

Daarnaast werden alle advocaat-stagiairs actief betrokken met een interactieve quiz, met onder andere vragen over de Beroepsopleiding, de stageperiode en de kernwaarden van de advocatuur. Groot was de hilariteit (en de stress achter de schermen!) toen aan het einde van de quiz onduidelijk bleef wie gewonnen had: het moest ‘Iris’ zijn – maar welk van de twee aanwezige Irissen was nou de échte winnaar…?

Persoonlijke ervaringen
Susan Kaak, lid van de algemene raad van de NOvA, en Werner Tijsse Claase en Elodie Carmiggelt, managers onderwijs bij de Uitvoeringsorganisatie Beroepsopleiding Advocaten, gaven een toelichting op de vernieuwde Beroepsopleiding Advocaten. Ook gaven zij de advocaat-stagiairs nuttige tips mee: zorg dat de opleiding van en voor jezelf wordt door actief deel te nemen en eigen casus in te brengen. Tijdens de opleidingsdagen vertellen de trainers en docenten uit eigen ervaring en delen zij de ethische dilemma’s waarmee zij te maken hebben gehad.

Deskundigen Mick Veldhuijsen en Emilie van Rijckevorsel-Teeuwen brachten dat meteen in de praktijk door te vertellen hoe zijzelf omgaan met ethische kwesties. Want niet alleen startende advocaten, ook ervaren advocaten met heel wat jaren werkervaring lopen soms tegen vragen aan. Mick en Emilie gaven aan hoe belangrijk het is om kritisch te blijven kijken naar je eigen handelen en niet zomaar mee te gaan in de lijn van kantoor. Pak bij twijfel de kernwaarden er nog eens bij, of bespreek je dilemma met een andere advocaat.

In een tafelgesprek discussieerden Christiaan Alberdingk Thijm, Bas Van Zelst, Natacha Harlequin en Susan Kaak over een specifieke casus omtrent een ethisch vraagstuk. In dat kader bespraken zij hoe je in een lastige situatie het belang van een cliënt kunt dienen zonder dat je je eigen richtlijnen en de regelgeving schendt. Hoe blijf je onafhankelijk, hoe houd je je rug recht? Daarvoor is het belangrijk dat je weet wat voor advocaat je wilt zijn, waar jouw persoonlijke grenzen liggen. En je kunt altijd terugvallen op de kernwaarden.

Om de bijeenkomst af te sluiten, deelden alle advocaat-stagiairs één woord dat hen het meest zou bijblijven van deze uitzending. Een mooie samenvatting van de impact van deze eerste opleidingsdag van de Beroepsopleiding Advocaten voor deze nieuwe groep advocaat-stagiairs:

 

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen