Het journaal juli 2018

De wereld van het recht en de omgeving waarin de advocaat werkt veranderen razendsnel. Het Journaal brengt daarom een selectie van must-read nieuwsartikelen uit binnen- en buitenland.

Advocaat van de toekomst

Een mooi essay van auteur en advocaat Christiaan Alberdingk Thijm die reflecteert op de bruikbaarheid van juridische kennis en vaardigheden in een tijd van technologische versnelling. Waar is straks wel en geen behoefte aan volgens hem?

Nieuwe deken

De landelijke Orde van advocaten heeft een nieuwe algemeen deken gekozen. Houthoff partner Johan Rijlaarsdam zal per 1 januari 2019 de huidige deken Bart van Tongeren opvolgen.

Positiviteit op het werk

Welzijn krijgt steeds meer aandacht van kantoren. In het Advocatenblad kun je lezen welke aanpak grote en kleinere kantoren hebben om het welzijn van werknemers te vergroten. Over mindfulness, kruidentuintjes, coachgesprekken en stoelmassages.

Hulplijn advocatuur van start

Voor advocaten is er een speciale hulplijn voor wanneer het privé of op het werk tegenzit. Advocaten kunnen met persoonlijke problemen – zoals burn-out- en stressklachten, depressie, verslaving of bij problemen op kantoor of thuis – terecht bij het Team Vertrouwenspersonen.

Ideaal: de Lawyer-Statesman

Ben Heineman (Harvard) is een internationale autoriteit op gebied van ethiek voor bedrijfsjuristen en advocaten. In dit interview gaat hij in op de lessen die hij als general counsel van General Electric leerde en wat hij als het ideaal voor de ethisch handelende jurist ziet: de Lawyer-Statesman.

Ethiek en filosofie

De opmars van nieuwe (legal) tech roept nieuwe juridische en ethische vragen op. Het is daarom van belang dat iedere jurist op de hoogte blijft van deze ontwikkelingen. Dit rapport van McKinsey ‘the economics of artificial intelligence’ gaat niet direct op legal tech in, maar wie zich afvraagt hoe een zelfsturende auto geprogrammeerd moet worden zodat deze zich goed en volgens de regels gedraagt, begeeft zich op het vlak van ethiek en filosofie. Advocaten hebben vaker het laatste woord.

Het hof van discipline

Interessante uitspraak van het hof van discipline. De laatste floot een deken terug, omdat deze voor een partij in een langlopende letselschadezaak geen geschikte advocaat wilde aanwijzen voor wat hij als een kansloze procedure zag. Het besluit zou hinken op twee gedachten en niet op voldoende informatie berusten.

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen