Het journaal juli 2019

De wereld van het recht en de omgeving waarin de advocaat werkt veranderen razendsnel. Het Journaal brengt daarom een selectie van must-read nieuwsartikelen uit binnen- en buitenland.

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Pesten en seksuele intimidatie zijn wijdverbreid in de advocatuur, blijkt uit internationaal onderzoek. Volgens de International Bar Association (IBA) zijn dringend maatregelen nodig om een cultuurverandering te realiseren.

Hoe is dat in Nederland? Het Advocatenblad publiceerde een peiling waaruit blijkt dat pesten en seksuele intimidatie ook hier wijdverbreid zijn.

Misbruik verschoningsrecht?

Hoogleraar advocatuur Diana de Wolff schreef in NRC Handelsblad een kritische column over het grote goed van het verschoningsrecht voor advocaten tegenover het mogelijke misbruik ervan door multinationals om strafvervolging te voorkomen. Moet een advocaat in loondienst diezelfde privileges hebben?

Advocatenzoekmachine

De NOvA heeft deze week een advocatenzoekmachine gelanceerdzoekeenadvocaat.nl. Rechtszoekenden kunnen hier op rechtsgebied en thema  zoeken naar de advocaat die bij hen past

Minister Dekker op bezoek bij Van Schie advocaten

De Nijmeegse advocaten van Van Schie hebben begin juni met minister Dekker van Rechtsbescherming gesproken over de voorgenomen bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand. Liesbeth Siers vertelt over het werkbezoek in mr.

Eerder verscheen in De Gelderlander een artikel waarin Sanne van Oers van Van Schie advocaten een journalist meeneemt in de wereld van de sociale advocatuur.

Einde digitaal procederen bij de rechtbanken Gelderland en Midden Nederland

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de intrekking van de KEI-wet voor de rechtbanken Gelderland en Midden Nederland. Nadat de Eerste Kamer ook heeft ingestemd, eindigt het verplicht digitaal procederen in handelszaken voor de civiele rechter bij deze rechtbanken. Dan geldt bij alle rechtbanken weer hetzelfde procesrecht.

 

 

 

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen