Over Tinbergen en Tinderen

Meeuwenkuikens pikken tegen de rode stip op de snavel van een volwassen oudermeeuw. In reactie braakt de oudermeeuw wat eten op voor het kuiken. Nature of nurture? Aangeboren of aangeleerd? Met een beroemd experiment toonde gedragsbioloog Niko Tinbergen aan dat evolutie het instinct van de kuikens moet hebben aangescherpt. Uiteindelijk is vastgesteld dat de kuikens vooral aansloegen op snavels met een rode stip en minder op snavels met andere kleuren, geen stip of een stip op een andere plek. Nature dus. Bij advocaten-kuikens (vergeef mij) – even hongerig en gretig – zal het nog wel vooral neerkomen op nurture onder de bezielende organisatie van de Beroepsopleiding met de rode driehoek.

De Orde vindt theoretische kennis belangrijk. Maar dat wil niet zeggen dat de Orde tijdens de contactmomenten van de Beroepsopleiding de nadruk wil leggen op kennis. Contacttijd moet effectief worden besteed. Contactmomenten kunnen ook virtueel zijn, via e-learning. Dat alles valt te lezen in het in december 2013 gepubliceerde curriculum van de Beroepsopleiding. Het Nieuwe Werken wordt op de voet gevolgd door Het Nieuwe Leren. Tijd voor tinderen. Voor de oudere lezer onder u. Tinder is een dating-app met alleen al in Nederland 1,2 miljoen gebruikers. Dagelijks worden er wereldwijd 500 mio profielen bekeken. Met een klik hebt u een potentiële date in de buurt in beeld. Het wachten is op een daarop geïnspireerde BA-app zodat u met één tik op de virtuele snavel in beeld krijgt waar de dichtstbijzijnde stagiair, patroon, collega of (potentiële) cliënt zich bevindt.

Mag ik als een wat oudere advocaat voor nu nog een warm pleidooi houden voor het in stand houden voor zoveel mogelijk fysieke contactmomenten? Omwille van nurture by nature zal ik maar zeggen.

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen