Overleven in een tijd aan overaanbod

Wow, wat een lokeend: ‘Meer gedaan krijgen met minder inspanningen’, de aftrap van een webinar van Mark Tigchelaar. Ik was erbij, comfortabel vanuit de luie stoel, en met mij vele andere geïnteresseerden. Een verhaal over brainmanagement; over rust, overzicht en controle, laserfocus en performance.

Het klinkt de advocaat vast als muziek in de oren. Deze advocaat zeker wel. Er zitten in mijn beleving telkens weer maar bar weinig werkbare uren in een dag, en wat zou het praktisch zijn om dan meer te kunnen doen. Meer doen leidt als het goed is tot meer omzet; advocaten verdienen het geld vaak toch met ‘meer uren maken’. En als dat met wat minder inspanning zou kunnen? Het proberen waard!

De concentratieboog van een goudvis

Maar ik schrok van het andere deel van het verhaal van Mark. Wist u dat onze concentratieboog de afgelopen vijf jaar is teruggelopen met 30%, tot een schamele 8 seconden? Een goudvis, niet onze meest intelligente evenknie in het dierenrijk, kan zich maar liefst 9 seconden concentreren. Ik kijk opeens met heel andere ogen naar onze goudvissen thuis. Ze leven dan wel niet zo lang, maar concentreren, dat kunnen ze! Nog een aardig wetenswaardigheidje: onze productiviteit gaat met 30% naar beneden als we vanaf een beeldscherm werken, aldus Mark. Zou het waar zijn? En waar leidt het digitaal procederen ons dan naartoe? Is daar wel over nagedacht bij Justitie, toch ook enigszins geconfronteerd met werkachterstanden en dat al voordat het digitale procederen volledig is doorgevoerd. Vooruit, nog eentje dan: we verliezen per dag 2,1 uur door gebrek aan concentratie. Het staat er echt: twee-komma-één uur. Ik ben in shock.

Ik kan mij kennelijk, en met mij ook u misschien, nog maar gemiddeld acht seconden concentreren, mijn productiviteit neemt met ongeveer een derde af als ik mijn schermpje gebruik en ik ben dik twee uur per dag kwijt. Aan niets. Zo begrijp ik mijn behoefte aan hersenmanagement wel. Meer doen met minder inspanning; het is bittere noodzaak geworden.

Prins Harry

Hoe ben ik, en u misschien ook, in deze situatie beland? Het antwoord ligt redelijk voor de hand. We zijn kuddedieren, druk met Facebook, het nieuws, appen en alle andere vluchtige momentjes via onze telefoon. ‘Prins Harry gaat trouwen met die mooie dame van Suits’, zo schalde het recent door mijn kantoor. Wilde ik dit echt weten? Had ik deze informatie op dit moment nodig om productief te zijn, om het beste resultaat voor mijn cliënt te halen?

Ook tijdens de opleidingsdagen van de Beroepsopleiding zorgt het soms voor enige discussie tussen trainer en advocaat-stagiair: de mobiele telefoon. De combinatie van appen, vaardigheden trainen, e-mail lezen, opletten, feedback krijgen en kantoor bellen, is doorgaans geen succesvolle. We willen voortdurend bereikbaar zijn voor kantoor. Dat is dan beter voor de cliënten, zeggen we. Per e-mail, telefoon en app, en dat zit toevallig allemaal op één toestelletje. En het kan zo veel meer! We zijn zo druk met informatie vergaren dat we vergeten adem te halen, te leven, tot rust te komen, en helaas, steeds beter te worden. Mijn brein raakt in ieder geval volkomen terecht overprikkeld.

Minivakantie

Zo langzamerhand begrijp ik het toenemende aanbod van mindfulnesstrainingen en -cursussen ‘mediteren voor advocaten’ wel. Het is haast nodig om te overleven in een tijd van overaanbod van berichten, gebrek aan concentratie, geen focus en uren tijdverspilling. Ook ik ging overstag en volgde een training mindfulness en mediteren. Mijn winst zit voortaan in stilletjes op een meditatiekussen zitten. Geen omzet, geen cliënten, geen Facebook, geen huwelijksaankondigingen, even helemaal niets. Wat een welverdiende vakantie voor mijn brein van pak ‘m beet 15 minuten. Weliswaar houdt mijn mobiele telefoon de tijd bij, maar tóch. En de cursussen van Mark? Die ga ik volgen. Snellezen bijvoorbeeld, het lijkt me heerlijk!

Judith Veldhuis-Lampe

Judith Veldhuis-Lampe (1972) is advocaat, coach en trainer. Zij studeerde Nederlands recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 2000 is zij advocaat, vanaf 2007 tevens als ondernemer. Judith is als docent recht verbonden aan de Business Universiteit Nyenrode en is trainer vaardigheden, docent Beroepsattitude en beroepsethiek en mentor aan de Beroepsopleiding Advocaten. 

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen