Patroon van het Jaar 2023: Als je elkaar niet goed kent, oordeel je vaak te snel
Wie kennismaakt met patroon Robbert Santifort en advocaat-stagiair Ilham Ezzamouri, advocaten bij Eversheds Sutherland, ziet op het eerste gezicht meer verschillen dan overeenkomsten. Maar ga je met hen in gesprek, dan kom je er al snel achter dat ze veel gemeen hebben. “Als je elkaars achtergronden en drijfveren niet kent, verval je al snel in vooroordelen” zegt Robbert , Patroon van het Jaar 2023. “Neem de tijd om elkaar goed te leren kennen, want daar krijg je heel veel voor terug.”
Geen vanzelfsprekendheid
Ilham Ezzamouri is stellig: “Robbert verdient deze erkenning en waardering als geen ander.” Toen zij hoorde over de Patroon van het Jaar-verkiezing, besloot ze vrijwel direct om haar patroon, Robbert Santifort, te nomineren. Ilham: “Van andere advocaat-stagiairs hoor ik soms vervelende verhalen over hun patroons. Je kunt wel een hele goede advocaat zijn, maar dat betekent nog niet dat je ook een goede patroon bent. Ik realiseer me dat een goede samenwerking tussen advocaat-stagiair en patroon geen vanzelfsprekendheid is. Gelukkig heb ik een patroon die echt naar me luistert en geïnteresseerd is in mijn welzijn. Robbert is er niet alleen voor mij als advocaat, maar ook voor mij als persoon. Hij heeft oog voor hoe het met me gaat, en voor hoe persoonlijke situaties invloed hebben op mijn werk als advocaat.”
Verder ontwikkelen in de advocatuur
Wat vindt Robbert belangrijk om aan Ilham mee te geven? Robbert: “In de advocatuur moet je heel veel ballen tegelijk in de lucht proberen te houden. Dat vereist een bepaalde mindset en gretigheid. Daarnaast besteed ik natuurlijk aandacht aan kennis, expertise, en de ontwikkeling van het specialisme. En aan hoe je dat uitdraagt naar cliënten toe. Ilham heeft van nature al drive en een ondernemersmentaliteit, en ik begeleid haar om dat verder te ontwikkelen in de advocatuur.”
Ilham: “Robbert is heel bewust bezig met mijn ontwikkeling en opleiding. Hij zorgt ervoor dat ik altijd op de hoogte ben van het laatste nieuws in ons vakgebied, zorgt dat ik beschik over up-to-date vakliteratuur, en neemt me mee naar presentaties. Ik leer ook veel van de manier waarop hij cliënten adviseert. Hij zal nooit zeggen ‘dat kan niet’. Robbert zoekt altijd naar de beweegredenen achter de vraag van de cliënt en probeert dan binnen het wettelijke kader tot een creatieve oplossing te komen. Ik leer heel veel door het bijwonen van meetings en calls. En hij ziet mijn vragen niet als een onderbreking van zijn werk, maar als een kans om mij te helpen groeien.”
“Hij ziet mijn vragen niet als een onderbreking van zijn werk, maar als een kans om mij te helpen groeien.”
“Ik vind het ook heel prettig dat hij vertrouwen heeft in mijn capaciteiten,” vervolgt Ilham. “Hij geeft me niet alleen de verantwoordelijkheid om zelfstandig te werken, maar ook het vertrouwen dat ik dat daadwerkelijk kan. Dat zorgt ervoor dat ik extra hard m’n best doe om goed werk te leveren. Robbert geeft me bovendien raad over de cultuur in de advocatuur. Zijn beste advies: focus op jezelf en je eigen doelen, dan kom je er wel.”
Niet het ideale plaatje
Hoe was Robberts eigen stagetijd? Robbert: “Mijn start in de advocatuur was anders dan die van de meeste advocaten. Tijdens mijn rechtenstudie werkte ik in het notariaat. Toen ik na mijn afstuderen toch de advocatuur in wilde, bleek ik niet in het ideale plaatje van de recruiters te passen: ik had geen studentstage op een advocatenkantoor gedaan, was niet naar het buitenland geweest. Ik kwam er daardoor niet doorheen. Daarom ben ik toen alsnog – ook al was ik al afgestudeerd – een studentstage gaan doen, bij Kneppelhout. Dat beviel van beide kanten zo goed dat ik daar al snel als advocaat-stagiair kon beginnen.”
Hij blikt terug: “Mijn patroon gooide me meteen in het diepe. Zij had zelf een old school strenge opleiding gehad en gaf dat aan mij door. Geen blad voor de mond en niet lullen maar poetsen, dat werk. Gelukkig kon ik wel tegen een stootje. Ik heb veel waardering voor haar en we hebben nog steeds een goede band. Ze vertelt nu overal trots dat zij de patroon is van de Patroon van het Jaar!”
Echt naar elkaar luisteren
Robbert geeft toe dat hij heeft moeten groeien in zijn rol als patroon: “In eerste instantie dacht ik: ik laat haar even zwemmen. Zo was mijn eigen stagetijd immers ook begonnen. Maar Ilham had vanaf het begin al de behoefte aan nauwe samenwerking en het gezamenlijk aanpakken van taken. Daarom is ze al snel bij mij op de kamer komen werken. En ik heb geleerd hoe belangrijk het is om echt naar elkaar te luisteren. Ik wil weten: wat zijn je beweegredenen en drijfveren, wat is je achtergrond, waarom denk je zoals je denkt, en hoe uit zich dat in woorden en gedrag?”
“Wat zijn je beweegredenen en drijfveren, waarom denk je zoals je denkt?”
Ilham en ik hebben wel wat discussies gehad, simpelweg omdat we verschillende verwachtingen van elkaar hadden. Gelukkig konden we die oplossen door goed naar elkaar te luisteren. We kwamen erachter dat we verschillende achtergronden hebben en andere lessen in het leven hebben gehad. Dat maakt dat we zijn wie we zijn. En hoewel onze achtergrond verschillend is, bleken onze normen en waarden heel erg op elkaar aan te sluiten. Daar kom je alleen achter op het moment dat je goed communiceert en naar elkaar luistert.”
Geen aannames doen
Ilham: “Mensen zijn van nature gewend om alles in hokjes te plaatsen en aannames te doen: ik zie dát, dus jij bent zó. Maar in werkelijkheid ken je iemands beweegredenen helemaal niet. Robbert en ik hebben een andere culturele achtergrond. Ik doe bijvoorbeeld mee aan de ramadan, drink niet, en ben vegetariër. Robbert doet dan geen aannames, maar vraagt gewoon waarom dat zo is. Daardoor hebben we elkaar een stuk beter leren kennen.”
Robbert geeft nog een ander voorbeeld: “Ilham vindt het belangrijk om te socializen op kantoor. Dan zou je kunnen denken: waarom sta jij de hele tijd te kletsen bij de koffieautomaat en ben je niet aan het werk? Maar ik weet inmiddels waarom Ilham zo veel waarde hecht aan dat contact met collega’s, en dat ze op andere momenten keihard werkt en extra meters maakt. Als je elkaar niet goed kent, oordeel je vaak te snel.”
“Het kost meer tijd om goed samen te werken met mensen die niet op je lijken.”
Ilham voegt toe: “Mensen die op elkaar lijken, trekken vaak naar elkaar toe. Het kost meer tijd om goed samen te werken met mensen die niet op je lijken, omdat je niet meteen raakvlakken hebt. Wij hebben ons beiden ingezet om deze goede band op te bouwen.”
Open communicatie komt niet vanzelf
Heeft Ilham advies voor andere advocaat-stagiairs over de samenwerking met hun patroon? Ilham: “Focus je op de overeenkomsten in plaats van de verschillen. Toon zelf ook interesse en waardering. En stel je actief op: vraag om wat je nodig hebt. Als je patroon niet weet wat er bij jou speelt, kan diegene er ook niet op inspelen. En realiseer je dat constructieve feedback essentieel is voor jouw groei en ontwikkeling.”
Robbert heeft ten slotte nog een boodschap aan andere patroons: “Elke patroon ziet natuurlijk het liefst een advocaat-stagiair die zich van meet af aan proactief opstelt. Maar open communicatie komt niet vanzelf. Je moet daar tijd in investeren. En bereid zijn om echt naar elkaar te luisteren, en elkaar te willen begrijpen. Daar krijg je uiteindelijk heel veel voor terug.”
Over de verkiezing
De Patroon van het Jaar-verkiezing van 2023 werd georganiseerd door Kyden, Le Tableau, en de Stichting Jonge Balie Nederland. Advocaat-stagiairs konden hun patroons nomineren door een vragenlijst in te vullen en hun nominatie in maximaal 500 woorden toe te lichten. Uit alle (geanonimiseerde) nominaties stelde de jury een shortlist samen. De geselecteerde patroons werden vervolgens uitgenodigd voor een gesprek. Op basis van de nominaties en de gesprekken met de genomineerde kandidaten, koos de jury de winnaar van de Patroon van het Jaar-verkiezing.
Tijdens het Jonge Balie Congres op 2 november 2023 werd de winnaar bekend gemaakt: Robbert Santifort, advocaat bij Eversheds Sutherland. Hij is de meest betrokken patroon van 2023.
Ook andere patroons werden in het zonnetje gezet. Michael van Basten Batenburg (Delissen Martens) werd benoemd tot de meest creatieve patroon. Monica Sonderegger (Houthoff) is de meest empathische patroon. En Ferry Weelen (Holla) werd benoemd tot meest humoristische patroon.