See you in court

Door Iris Cuijpers

Mijn eerste column voor de BA begon ik met de zin “It’s a wrap; het eerste jaar van de Beroepsopleiding Advocaten (BA) zit erop”. Inmiddels zit ook de BA voor mij erop. Het certificaat van de Beroepsopleiding Advocaten prijkt ingelijst en wel op mijn kantoor. Toch voelt het nog steeds als de dag van gisteren dat ik als kersvers beëdigde advocaat Woudschoten binnenwandelde. 

Time flies when you’re having fun
Om maar met een cliché te beginnen. De tijd is inderdaad echt voorbijgevlogen. Maar was het allemaal even leuk? Zoals het een waar advocaat betaamt, is mijn antwoord op die vraag afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Wanneer ik bijvoorbeeld terugdenk aan het vak Jaarrekeninglezen, dan moet ik bekennen dat ik daar vrij weinig plezier aan heb beleefd. De gedachte dat dit vak inmiddels achter de rug is, geeft daarentegen wel weer een fijn gevoel. Maar, er waren ook meer dan genoeg opleidingsdagen waar ik wel met plezier naar uitkeek. Het leukst vond ik het ethiek- en vaardighedenonderwijs. Dit kwam grotendeels omdat er tijdens deze opleidingsdagen ruimte was om in onderling vertrouwen ervaringen met elkaar uit te wisselen. Met name bij de aanvang van de advocaat-stage is het best prettig om te horen dat je niet de enige bent die tegen bepaalde dingen aanloopt. Gedeelde smart is immers halve smart. Dat de vernieuwde BA nog meer is gericht op het vaardighedenonderwijs, kan ik dan ook goed begrijpen.

Advocaatje leef je nog
Een certificaat, veel ervaringen en zelfs een nieuw vriendengroepje later, is het de vraag hoe nu verder? In principe is de BA gericht op het afleveren van bekwame advocaten. Toch is het geen uitzondering dat gedurende en na afloop van de opleiding advocaat-stagiairs de toga aan de wilgen hangen. Ook tijdens de opleidingsdagen werd door opleidingsgenoten wel eens kritisch stilgestaan bij de motivatie om in de advocatuur te blijven. De afgelopen twee en een half jaar vormden voor mij echter een bevestiging van mijn motivatie. Deze advocaat is nog steeds alive and kicking. De komende jaren zullen jullie mij dan ook zeker nog in de rechtbanken en hoven tegenkomen.

Woudschoten
Een mooie manier om een tekst af te sluiten, is door aan het slot nog even terug te komen op de inleiding. Een stijlfiguur die advocaten niet vreemd is. Ook de Beroepsopleiding is op dit principe gebaseerd. Bij de start van de opleiding wordt een kudde advocaat-stagiairs in Woudschoten losgelaten en twee en een half jaar daarna staan de deuren van het conferentiecentrum vervolgens weer open om de inmiddels geschoolde advocaten met open armen voor de uitreiking van het certificaat te ontvangen. Corona stak daar bij mij helaas een stokje voor. Een feestelijke afsluiting op Woudschoten zit er voor cohort 11 dan ook niet meer in. De cirkel is dus nog niet helemaal rond.

Nog niet helemaal” want Woudschoten is voor mij meer dan alleen een locatie. De opleidingsdagen op Woudschoten werden gevormd en gemaakt door de mensen. Meer specifiek doel ik dan op mijn opleidingsgenoten. Om tot een mooie afsluiting van de BA te komen, is een bezoekje aan Woudschoten voor mij dan ook niet noodzakelijk. Wel zou het fijn zijn wanneer ik samen met mijn conculega’s het glas kan heffen op het door ons behaalde resultaat. Tijdens de laatste (digitale) opleidingsdag spraken we daarom af dat we, wanneer dat weer mogelijk is, een borreltje gaan organiseren. Hoewel ik op dit moment reikhalzend naar elk mogelijk borreltje uitkijk, staat deze specifieke borrel hoog op mijn lijstje! 

It’s a wrap
En dan is het nu echt zo ver; it’s a wrap! Deze cirkel is in ieder geval wel rond. Het was een waar genoegen om op verzoek van de BA mijn belevingen als advocaat-stagiair aan het papier te mogen toevertrouwen. Graag sluit ik af door mijn opleidingsgenoten van cohort 11 te feliciteren met het behaalde resultaat: we did it!

Iris Cuijpers is advocaat-stagiair bij Holla Advocaten

 

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen