Vernieuwde huisstijl BA

Misschien heeft u het al gezien in het nieuwe handboek Beroepsopleiding Advocaten of onze nieuwe patroonsbrochure: de huisstijl van de BA is vernieuwd. In onze vernieuwde huisstijl wilden we de advocaat-stagiaires meer centraal stellen. Daarom hebben we advocaat-stagiaires benaderd en hen in hun werkomgeving gefotografeerd. Het zijn prachtige foto’s geworden van mensen die aan het werk zijn, professioneel en gefocust, die samenwerken en die plezier hebben in wat ze doen. Kortom: de moderne advocatuur. Renée Hoogstraaten van Haagrecht advocaten en Bram Horenblas van Loyens & Loeff zijn de namen bij de gezichten op de foto’s. Om hen wat beter te leren kennen, stelden we hun een aantal vragen.

Wat doen ze bijvoorbeeld als eerste als ze ’s morgens opstaan? Renée antwoordt grappend dat ze dan snel een goeiemorgen-appje aan haar patroon stuurt en checkt of cliënten gemaild hebben. Volgens Renée is de work-life-balance bij Haagrecht advocaten heel ontspannen. Ze neemt elke ochtend alle tijd om rustig te ontbijten. Bij Bram is het ochtendprogramma hectischer. Hij gaat vaak eerst sporten, dan ontbijten en nog even het journaal kijken. Zijn ochtendritueel eindigt meestal in een race tegen de klok.

Ze zijn nu advocaat. Voor Renée is dat een droom die uitkomt. Ze heeft er een lange route voor afgelegd. Ze is begonnen op het vmbo, heeft vervolgens de havo afgerond, haar propedeuse hbo gehaald en tot slot aan de Erasmus Universiteit Rotterdam de bachelor rechtsgeleerdheid en de master strafrecht gevolgd. Wat vindt ze het leukste aan advocaat zijn? ‘Momenteel vind ik het nog heel cool om in de kroeg te kunnen zeggen dat ik advocaat ben, maar mijn kamergenoot heeft me ervoor gewaarschuwd dat dat overgaat. Daarnaast is het werk heel afwisselend en weet je nooit hoe de dag zal verlopen. Ik houd van de hectiek die het werk kan meebrengen. Onverwacht naar het politiebureau voor consultatie- of verhoorbijstand of plotseling een telefoontje van het kabinet rechter-commissaris met de mededeling dat je diezelfde middag een ssr-zitting hebt [supersnelrecht]. Op zulke dagen kun je heel je planning in de prullenbak gooien en moet je snel schakelen.’ Voor Bram is het vooral de intellectuele uitdaging die het vak van advocaat zo boeiend maakt.

Natuurlijk zitten er ook mindere aspecten aan het vak. Bram noemt direct de vele uren achter de computer. Renée wil altijd winnen, maar dat kan niet in dit vak. Zeker niet in het strafrecht, want je moet het uiteindelijk doen met de stukken in het dossier.

We zijn ook benieuwd hoe ze hun werk aanpakken. Bram oefent sommige gesprekken van tevoren. Hij wil niet met zijn mond vol tanden staan als er om specifieke feiten of juridische kwalificaties wordt gevraagd. Ook Renée bereidt zich voor. Als ze een moeilijk gesprek moet voeren vraagt ze tips en trucs aan een kantoorgenoot.

Lijken ze op hun patroon? Bram vertelt dat ze allebei perfectionistisch, assertief en een tikje eigenwijs zijn. Renée en haar patroon zijn klantgericht en doortastend.

Duidelijk is dat Renée en Bram gedreven advocaten zijn, en trots op hun vak. We wensen hen veel succes in hun loopbaan als advocaat.

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen