Waarom de beste patroon de beste is.

Hanneke Zandvoort heeft het als advocaat-stagiaire goed getroffen: haar patroon, Raymond Arnoldus, werd verkozen tot patroon van het jaar. Traditiegetrouw schrijft de stagiaire van de winnaar een lofrede. Lees hier waarom haar patroon de terechte winnaar is.

Dat mijn patroon de beste is, wist ik al langer, maar sinds het Jonge Balie Congres is het officieel: mijn patroon, Raymond Arnoldus, is de beste, ofwel, patroon van het jaar. De Beroepsopleiding vroeg mij om aan te geven waarom mijn patroon de terechte winnaar is.

Dat is omdat mijn patroon voldoet aan het standaardpakket: integer, stressbestendig, betrokken, communicatief vaardig en goed met feedback. Maar mijn patroon is de beste, en dus meer dan standaard. Het is vooral de combinatie, de X-factor. De (sarcastische) humor in onze communicatie, het feit dat hij me nooit het gevoel geeft dat het aan mij ligt als ik iets niet begrijp en zijn eindeloze geduld steken er zeker bovenuit.

In het eerste jaar was mijn patroon ook een soort waakhond. Hij zorgde ervoor dat ik niet door iedereen overladen werd met werk. Collega’s moesten het eerst aan hem voorleggen. Later hebben we dat losgelaten, zodat ik zelf moest leren aangeven wanneer ik het te druk zou krijgen. Toch houdt hij ook nu nog wel zicht op mijn werkzaamheden. Hij probeert werk te geven dat aansluit bij mijn opleiding.

Zo moest ik pandrechten beoordelen toen ik daar bij Financiering, zekerheden en insolventie mee bezig was, of de aannamestructuur van dossiers gedragsrechtelijk beoordelen in mijn voorbereiding op het tentamen Beroepsattitude en beroepsethiek. Door de Beroepsopleiding direct in de praktijk toe te passen heb je het idee dat het ook echt nut heeft wat je leert en dat je het niet alleen leert om een tentamen te kunnen halen.

Hoewel ik altijd al heel blij was met de fijne begeleiding van mijn patroon, ging ik die door de verhalen van opleidingsgenootjes nog meer waarderen. Mijn patroon is altijd bereikbaar en neemt de tijd, ongeacht het tijdstip. Als ik om half zes, na werktijd, nog graag iets wil weten is dat ook een prima moment om samen te sparren. Of het nou een ipr-kwestie over eigendomsvoorbehoud betreft, of nutteloze kennis, zoals of je op eieren kunt staan (ja, dat kan). Deze vrije communicatie zorgt ervoor dat ik met alles naar mijn patroon durf toe te stappen en we samen ook een hoop lol hebben.

Naast zijn optimale bereikbaarheid is er ook de vrijdagmiddag, waarop standaard een uurtje is vrij geroosterd, voor mij. Hoewel we elkaar elke dag spreken en ik ook niet tot de vrijdag hoef te wachten met vragen is dat hét moment om twijfels en niet zaakinhoudelijke vragen te bespreken. Zoals welke schrijfstijl bij me past; ik moet tenslotte geen kopie van mijn patroon worden. Mijn patroon geeft me het gevoel dat hij het leuk vindt om me wat te leren. Ik denk dat juist dat belangrijk is voor een stagiaire: stimulans en vertrouwen. Ik had me geen betere patroon kunnen wensen, daarom is mijn patroon terecht patroon van het jaar.

J.M.A. Zandvoort

Advocaat bij Bierens Incasso Advocaten

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen