Jaar 1 van de Beroepsopleiding: check!

Jaar 1 zit er bijna op. En wát voor een jaar. Hoewel het nog maar gisteren lijkt dat we met z’n allen in Woudschoten het paard aan het bekijken waren (zie mijn eerste column) hebben we ongelofelijk veel gedaan en geleerd in één jaar. We zijn bijgeschoold in de ‘advocatuurlijke’ vaardigheden, en we hebben de basis van (onze) beroepsattitude en –ethiek geleerd. De major is afgerond, de minor ook zo goed als. Mijn laatste column schreef ik na afloop van de minor. Wat hebben we al gedaan?

En nog belangrijker: what’s next?

Eerst een klein puntje van kritiek. De reden dat de minor nog niet volledig is afgerond, is dat we nog steeds wachten op ons cijfer. We krijgen dat cijfer binnen tien weken na de toets – tweeëneenhalve maand dus. Dat is lang, zeker gelet op het feit dat de helft van de toets bestaat uit meerkeuzevragen. Zou ik een verbeterpunt mogen aandragen, dan denk ik hieraan.

Vaardigheden en BABE

Bij (Schriftelijke) Vaardigheden hebben we dat probleem gelukkig niet; dat wordt niet afgesloten met een toets. Na de minor hebben stond de module Getuigenverhoor op het programma. Enkele conclusies: de waarneming en het geheugen van de mens zijn niet zo goed als je denkt, en mannen en vrouwen letten op andere dingen. Zo mocht ondergetekende na de pauze even niet terug naar binnen, en kreeg de groep (mannen en vrouwen gescheiden) de opdracht op te schrijven hoe ik er die ochtend uit zag. De vrouwen kwamen met een geweldig gedetailleerde omschrijving: kniehoge zwarte suède laarzen met zilveren rits, zwarte eyeliner, rokje met aztec print in zwart-wit, groene suède blouse met zwarte knopen en lange mouwen, kleine gouden oorbellen waarvan één in tragus, etc. De mannen: blond, zwarte laarzen, rok en blouse. In die volgorde. Mocht je als advocaat twijfelen tussen het oproepen van een vrouwelijke of mannelijke getuige, ga dan dus voor de vrouw.

Ook hebben we ons bezig gehouden met de tweede module van Beroepsattitude en beroepsethiek. In die tweede module ging het over gedragsrecht, en moesten we een zitting bijwonen van de Raad of het Hof van Discipline. Het toeval wilde dat mijn groepje bij de zitting aanwezig was waar de schrapping werd gevraagd van een advocaat die ook daadwerkelijk recent geschrapt is. Iemand met dezelfde achternaam (tevens advocaat) tweette toen: “Vreemd, heb vandaag de hele tijd ‘I’m still standing’ van Elton John in mijn hoofd…”.

Ik denk dat minder spannende zittingen ook nuttig zijn om bij te wonen. Het is goed voor stagiaires om met de neus op de feiten gedrukt te worden. Beroepsfouten liggen altijd op de loer – zeker in het begin van je carrière! Ook de bespreking tijdens de lesdag was daarom erg leerzaam.

Jaar 2!

Gisteren heb ik een evaluatiegesprek gehad met mijn mentor en patroon. Aan de hand van mijn Persoonlijk ontwikkelplan (POP) van leerjaar 1 hebben we besproken wat goed ging, wat ontwikkelpunten zijn, en hoe we het beste aan die punten kunnen werken. Op mijn kantoor worden geen evaluatiegesprekken gehouden. Zolang het goed gaat niet althans. Het is daarom fijn om even de koppen bij elkaar te steken, vond ik zelf. Mijn patroon trouwens ook: “Dat deden we niet in mijn tijd hoor.”

Wat het tweede jaar me gaat brengen? Ik hoop net zo veel borrels en gezelligheid.. kuch.. ik bedoel natuurlijk kennis als het eerste jaar. We mogen ons in ieder geval bezig houden met twee keuzevakken (gelukkig dus weer fijn terug naar onze eigen field of expertise) en ook met hel van het Jaarrekeninglezen. Derdejaarsstagiaires hebben ons er al voor gewaarschuwd… Me vervelen zal ik sowieso niet. Terwijl ik dit schrijf kijk ik met een schuin oog naar de 400 pagina’s die op me wachten voor dag 1 van keuzevak 1. Dan toch liever in aztec rok en groene blouse naar Vaardigheden.

Op naar een leerzaam en succesvol tweede jaar! Stagiaires, zet ‘m op!

Leonie van der Grinten

Strafrechtadvocaat bij De Rooij Van Wijk Advocaten in Eindhoven.

https://www.facebook.com/meesterleonie

Terug naar overzicht

Aanbevolen artikelen