Leerpraktijken Bestuursrecht
In de leerpraktijk verbreed en verdiep je de kennis en de vaardigheden die je hebt opgedaan in de hoofdpraktijk. Aan de hand van praktijkgerichte casus bereid je je voor op de tweede integratieve dag.
Heb je de hoofdpraktijk Bestuursrecht gekozen, dan kies je een van de volgende leerpraktijken:
Leerpraktijk Migratierecht
Het reguliere migratierecht en het vluchtelingenrecht worden uitgediept. Je leert een migratierechtelijke casus te analyseren. Voor het geven van een gedegen advies aan de vreemdeling over zijn rechtspositie en de te volgen stappen zijn goede adviesvaardigheden belangrijk. Dat geldt ook voor communicatieve vaardigheden; niet alleen voor de communicatie met de cliënt, maar ook met de verschillende bestuursorganen en rechterlijke instanties. Daarnaast wordt uiteraard het procesrecht behandeld.
Leerpraktijk Omgevingsrecht
De Omgevingswet staat centraal in deze leerpraktijk. Aan de orde komen onder meer participatie, het omgevingsplan en de omgevingsvergunning. Naast de materiële aspecten van het omgevingsrecht, komen ook het overgangsrecht en rechtsbescherming aan bod. Je oefent met de politiek-bestuurlijke dynamiek die speelt in omgevingsrechtelijke zaken en het opstellen van overtuigende adviezen en het voeren van procedures.
Andere verplichte onderdelen in het tweede jaar
De onderdelen Opstellen contracten en Communicatie en onderhandelen horen ook bij het onderwijs van de leerpraktijk in het tweede jaar. Verder volg je dan het vierde en laatste onderdeel van het centrale ethiekonderwijs en de onderdelen Ondernemerschap en Jaarrekeninglezen.
Opstellen contracten
Het opstellen van contracten is een vast onderdeel van de werkzaamheden van elke advocaat. Je leert een contract dusdanig in te richten dat het effectief kan worden toegepast in de praktijk. Belangrijk is bijvoorbeeld om de verschillende belangen te onderscheiden en het doel van het contract helder te bepalen. Ook speelt taal een grote rol, en vanzelfsprekend moet het juridisch kader juist zijn.
Communicatie en onderhandelen
De opleidingsdag van Communicatie en onderhandelen is de oefendag voor integratieve dag 2. Aan de hand van de casus van integratieve dag 2 oefen je de onderhandeling vanuit de jou toegewezen partijrol. In de onderhandeling kun je gesprekstechnieken en non-verbale communicatie inzetten. Door het herkennen en duiden van non-verbale communicatie kun je checken of jouw boodschap ook ontvangen wordt. Je verdiept je onderhandelingsvaardigheden. Hoe kom je tot de juiste oplossingsgerichte strategie? Je leert daarvoor welke onderhandelingsstijl het meest authentiek voor je is zodat je die strategisch kunt inzetten.
Ondernemerschap
Voor het runnen en onderhouden van een advocatenpraktijk is ondernemerschap vereist; vaardigheden om cliënten te werven en te behouden. Maar hoe bepaal je de doelgroep, welke boodschap draag je uit zodat (potentiële) cliënten voor jou kiezen en welke communicatiekanalen zet je in? Je leert een acquisitieplan op te stellen en de basisprincipes van goed relatiebeheer en het opbouwen van een relevant netwerk. Ook komen de kostenstructuur en het debiteurenbeleid van een advocatenkantoor aan bod. De vaardigheden van dit onderdeel kun je ook inzetten om jezelf binnen kantoor te profileren en een goede relatie op te bouwen met collega’s en cliënten.
Jaarrekeninglezen
Ongeacht de praktijk komt elke advocaat in aanraking met financiële overzichten, zoals de jaarrekening. Het onderdeel Jaarrekeninglezen biedt je basiskennis jaarrekeninglezen, zodat je financiële overzichten kunt interpreteren en kunt nagaan of aan de formele eisen voor het opstellen daarvan is voldaan. Je kunt de verkregen kennis ook inzetten in het kader van ondernemerschap, zoals de kennis over verschillende formele en fiscale verplichtingen voor het drijven van een onderneming.